Sari la conținut

Unul dintre cele mai vechi papirusuri descoperite în Europa se află în România

Stiati ca Romania detine unul dintre cele mai vechi papirusuri descoperite in Europa? Iar acesta este cu atat mai important cu cat pe batranul continent au mai fost gasite doar doua documente antice de acest fel: la Derveni, in Grecia si la Herculaneum, in Italia.

Papirusul era un tip de "hartie" de scris, produs din tulpina unei plante acvatice ce se gaseste si acum in Delta Nilului. Extrem de popular in urma cu mai bine de doua milenii, a circulat in zonele mediteraneana si balcanica, in special in cetatile grecesti. In ciuda raspandirii lor insa, extrem de putine au rezistat pana in vremuri moderne. Solul umed, continental, le-a distrus inainte de a fi scoase la suprafata.

Papirusul de la Mangalia are mai bine de 2500 de ani si a fost descoperit intr-un mormant din vechea cetate greceasca, Callatis. In anul 1959, o echipa de arheologi bucuresteni, condusa de Constantin Preda, a descoperit un mormant tumular, ce parea deosebit de la primele sapaturi.

 „S-a sapat in continuare si a aparut acest mormant confectionat din dale mari de calcar, lucrat doar pe fetele interioare. Deasupra erau trei dale de piatra frumos cioplite. Pe aceste dale au fost descoperite dale de grau, coji de oua si o coronita din ceramica aurita”, a spus fostul director al muzeului Callatis, Sorin Colesniuc.

Inauntru se aflau ramasitele unui barbat despre care specialistii cred ca era un personaj important al cetatii, om de cultura sau politician. Barbatul tinea intre degete un sul de papirus care s-a innegrit instantaneu la contactul cu aerul. Romanii au chemat o echipa de experti de la Moscova. „Ei au chemat in acea perioada de la Moscova, renumiti specialisti in conservarea si restaurarea papirusurilor”, a spus Sorin Colesniuc.

Mihail Alexandrovski, cel mai titrat cercetator sovietic al vremii, a incercat conservarea hartiei inainte de a-l extrage din mormant. Efortul insa a fost inutil. Documentul s-a "spart" in 150 de bucati iar cercetarile ulteriore au scos la iveala doar cateva litere stacojii. Papirusul a ajuns la Moscova unde a fost studiat in profunzime. Au urmat cativa ani in care toate incercarile de a descifra textul au esuat. Incet-incet, papirusul a fost dat uitarii. Mai mult de jumatate de secol, cercetatori importanti ai Romaniei, au acreditat ideea ca documentul antic a disparut.

Dupa aproximativ o jumatate de secol in care nu s-a mai stiut aproape nimic despre soarta acestui papirus noi am reusit sa il aducem in tara. In aceasta perioada, in reviste stiintifice, in ziarele din Romania au aparut informatii ca acest papirus s-a distrus si nu s-a putut restaura. Nimeni nu stia unde este. A intrebat pe la muzee, pe la universitati, pe la institute de cercetare, nimeni nu stia unde se afla. Dupa doi ani am reusit sa il gasim”, a povestit Sorin Colesniuc.

In anul 2009 insa, fostul director al Muzeului Callatis si o echipa de specialisti romani au reusit sa recupereze din Capitala Rusiei cutiile cu cele 154 de piese din vechiul document. Papirusul nu a fost niciodata expus, insa mormantul in care a fost descoperit poate fi vazut in incinta muzeului din Mangalia.