Vioara care călătorește într-o mașină blindată

Data publicării:
tomescu stradivarius

Vioara Stradivarius folosită de Alexandru Tomescu este una dintre ultimele zece piese de acest fel care mai sunt funcţionale. A fost evaluată recent la peste un milion de euro. Tocmai de aceea, măsurile de securitate sunt extrem de stricte. Agenţii de pază nu scapă din ochi nicio secundă preţiosul instrument.

La fiecare spectacol, violonistul Alexandru Tomescu pleacă însoţit de agenţii de pază. Nu merge însă în aceeaşi maşină cu vioara. Instrumentul se află în seiful unei maşini blindate.

„Nu e bătută cu cristale, nu e nici mai mare, nici mai mică. Pare o vioară la fel ca celelalte. Sigur că marii cunoscători o cunosc dintr-o privire”, spune Alexandru Tomescu.

„Vioara are propria ei mașină blindată care se deplasează de la locație la locație, iar noi suntem întotdeauna aproape de el și de vioară”, spune Liviu Moise, coordonatorul operațiunii „Stradivarius”.

Vioara semnată de celebrul Antonio Stradivari a fost fabricată în 1702, iar în 1956 a ajuns în posesia statului român, din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Instrumentul a ajuns apoi la marele violonist Ion Voicu, iar după moartea acestuia, fiul său a înapoiat vioara statului român.

„Vioara am câștigat-o prima dată în 2007 printr-un concurs organizat de Ministerul Culturii, iar în 2013 am participat din nou la acel concurs și l-am și câștigat, așa că voi cânta pe această vioară pâna-n 2018”, spune Alexandru Tomescu.

Vioara Stradivarius este plimbată, în fiecare an, prin ţară, în cadrul turneului Stradivarius. Acordurile viorii se vor auzi mâine seara la Oradea, unde artistul va susţine, alături de pianistul rus Eduard Kunz, un concert umanitar la Filarmonica de Stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri