Vlad Alexandrescu, replică pentru Nicolae Manolescu: De ce vă este frică de ministrul Culturii?  

Data publicării:
vlad alexandrescu 24 de minute

 

Vlad Alexandrescu a amintit o întâmplare de pe vremea când încă era ministrul Culturii, când Nicolae Manolescu i-a cerut să urgenteze acordarea finanțărilor guvernamentale pentru revistele culturale editate de Uniunea Scriitorilor, ceea ce ministrul spune că a și făcut. Ulterior, i-a sugerat scriitorului să transparentizeze funcționarea financiară a Uniunii Scriitorilor, iar acesta „de frică” s-a dus să îl reclame la premier că încearcă să împiedice finanțarea revistelor culturale la care uniunile de creație au dreptul prin lege. 

(...) Cu prilejul acelei întâlniri din ianuarie, i-am spus d-lui Manolescu, precizând că vorbesc din calitatea de cetățean și nu din cea de ministru, că îi recomand să transparentizeze funcționarea financiară a Uniunii Scriitorilor și să afișeze pe site circuitul banilor, atât ai celor ce provin din bugetul statului cât și ai celor din cotizațiile scriitorilor și din închirierea Casei Vernescu. I-am arătat că celelalte uniuni de creație încurajează, prin premii și prin burse, activitatea tinerilor din breaslă. I-am spus că există o mare așteptare printre scriitorii tineri de a se vedea recunoscuți și promovați de singura uniune de creație care le poate apăra drepturile în această țară. L-am sfătuit să se reconcilieze cu tinerii care îl contestă, asigurând o egalitate de tratament și o funcționare competitivă a revistelor Uniunii Scriitorilor. Nu mă așteptam ca aceste observații să genereze reacții în lanț”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Mai mult, fostul ministrul de Cultură spune că fost convocat și în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților pentru a da explicații.

„M-am trezit apoi cu o convocare în comisia de Cultură a Camerei Deputaților, în care același deputat care participase în delegația din ianuarie (conflict de interese), mă interpela în legătură cu alegerea unor consilieri tineri, care ar fi îndrăznit, vezi Doamne!, fără să aibă dreptul să vorbească, să judece calitatea literară a revistelor Uniunii Scriitorilor. M-am trezit cu articole în presă și pe bloguri ale câtorva scriitori care îmi explicau că ei nu au bani de tramvai și că le mor copiii de foame acasă. Am devenit “ministrul anti-culturii”! Ce este interesant acum nu este atacul la comandă venit din partea unor grupuri de interese. Mi-am spus atunci că acesta face parte din lucrurile la care un ministru trebuie să se aștepte. Nu era prima ofensivă pe care o trăiam de la venirea în funcție”, a subliniat fostul ministru.

Vlad Alexandrescu a precizat că este mândru de consilierii pe care i-a avut.

„Domnule Manolescu, v-aș spune că sunt și azi mândru de consilierii mei. Toți au un CV de excepție și s-au remarcat fiecare în domeniul său, la fel cum s-au remarcat prin 1992-93 tinerii pe care i-ați adus la România literară, oameni de 20 – 24 de ani care au preluat, fiind încă studenți, rubricile prăfuite ale revistei: Andreea Deciu, Romanița Constantinescu, Claudiu Constantinescu, Simona Sora și Marina Constantinescu”, a spus fostul ministru.

De asemenea, Vlad Alexandrescu i-a spus lui Nicolae Manolescu că îi este frică de transparentizarea organismelor care finanțează proiectele cultural.

„Dar intervenția mea de astăzi ar trebui să lămurească întrebarea din titlu: De ce vă este frică de ministrul Culturii? Vă este frică de transparentizarea finanțării organismelor care dau bani pentru proiectele culturale. Am așezat AFCN pe noi baze. Am organizat un concurs pentru postul de director al AFCN, care a instalat pe directorul actual (d-na Irina Cios) într-o poziție inamovibilă și l-a făcut independent de presiunile mediului. Am numit un nou Consiliu al AFCN, pornind de la propunerile pe care le-am cerut și le-am primit de la organizațiile non guvernamentale care activează în sectorul cultural independent, cu respectarea legislației în vigoare. Acest consiliu își exercită mandatul pro bono, și alege pe experții evaluatori dintre persoanele care își depun candidaturile la fiecare apel de competiție. Am promovat competitivitatea, și am ridicat voluntariatul la rangul de premisă în mecanismul finanțării culturii din România”, a spus fostul ministrul al Culturii.

Reproșurile lui Nicolae Manolescu 

Scriitorul Nicolae Manolescu a scris într-un editorial pentru România Literară că trei lucruri i se pot reproșa lui Vlad Alexandrescu „fără discuție”: în loc să rezolve situații dificile le-a agravat, „şi-a însuşit implicit atitudinea antisistem a multor tineri, care neagă aproape totul, fără să fi construit vreodată ceva” și a susținut segregația dintre tineri și bătrâni.

„Primul este că, în loc să rezolve unele situaţii dificile, e drept, moştenite, le-a agravat, creând crize. Să mai spun unde? Cauza stă într-un management incompetent, mai exact, tendenţios ideologic şi lipsit de simţul realităţii. Ministrul a numit în funcţii de consilieri tineri absolut nevinovaţi profesional, după criterii, nu de valoare sau de experienţă, ci de vârstă, ca şi cum tinereţea ar fi în sine o valoare, considerându-i, totodată, purtători de cuvânt ai străzii. El însuşi s-a pronunţat ca reprezentând vocea străzii. Atenţie, nici măcar a societăţii civile, ci a străzii, o entitate confuză şi, în cel mai bun caz, naivă. Iată al doilea reproş posibil. Favorizând pe faţă cultura aşa zicând independentă, ministrul”, a scris Nicolae Manolescu.

Scriitorul a precizat că numirea la AFCN a unui „june” care nu a scris nicio carte nu este o dovadă de spirit reformist. 

„În fine, i se poate reproşa lui Vlad Alexandrescu de a se fi făcut vinovat de susţinerea oficială a segregaţiei dintre tineri şi bătrâni. Nu el a inventat-o, desigur, dar a cauţionat-o ca nimeni altul. Generaţia vârstnică a fost pusă la zid ca o povară morală şi instituţională. Brontozauri, dinozauri, iată cum sunt caracterizaţi „bătrânii”, de către tineri care nu s-au remarcat de obicei decât printr-un neasemuit tupeu. Proveniţi din stradă! De-a dreptul. Fără licitaţie, prin atribuire directă. Nu puţini au preluat această flagrantă discriminare ca pe o necesară reformă. Să numeşti în AFCN, organism care atribuie bani editurilor şi publicaţiilor, un june care n-a scris o carte în scurta lui viaţă sau să dai teatrele pe mâna unui actor care n-a jucat nici un rol după absolvire nu e tocmai o dovadă de spirit reformist. Cum nu e una nici prezenţa printre sfătuitorii culturali ai ministrului a unui muzeograf dat afară de peste tot”, a precizat președinte USR. 

Amintim că Vlad Alexandrescu a fost demis de premierul Dacian Cioloș în urma crizei de la Opera Națională din București. 

Discuții despre o posibilă demisie a lui Vlad Alexandrescu au apărut după ce nu a reușit să aplaneze conflictul izbucnit la Opera Națională din București (ONB). În presă a apărut informația că Dacian Cioloș i-a cerut demisia. 

Ulterior, Vlad Alexandrescu a anunțat pe Facebook că își depune mandatul și i-a cerut premierului să continue reformele începute de el. De asemenea, ministrul demisionar a trecut în revistă realizările sale din cele șase luni de mandat. 

În aceeași seară, circa 100 de persoane au protestat în fața Palatului Victoria față de demisia lui Vlad Alexandrescu. Manifestările de susținere au continuat și pe rețelele de socializare. 

După aceste manifestări, Vlad Alexandrescu a revenit asupra deciziei sale de a demisiona și a spus că nu își va depune mandatul înainte de Paști și i-a cerut, din nou, premierului asigurări că reformele începute de el vor continua. 

De asemenea, în presă a apărut o scrisoare semnată de Vlad Alexandrescu adresată Grupului pentru Dialog Social în care a denunțat încercări de intimidare din partea unor colegi din Guvernul Cioloș. 

El a spus că a deranjat prin acțiunile sale mai multe grupuri de interese și a dat două exemple: Roșia Montană și Cathedral Plaza. Ministrul evocă unele acțiuni de intimidare și spune că a fost chemat în Parlament să dea explicații și că a fost sunat de mai multe ori de oameni politici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri