Zid secular, suport pentru legume şi fructe

Data publicării:
zid secular

În mijlocul Pieţei 700 din Timişoara, printre tarabe, cutii cu legume, fructe şi murături se află zidul vechi de sute de ani. Mulţi se uită cu uimire la el, dar nu ştiu ce reprezintă.

„La noi în Ardeal sunt niște cuptoare mari în care se realizează uscare fructelor. Arată ca un cuptor. Nu îmi pot da seama ce ar fi putut fi. ”

***

„Nu știu, habar nu am. ”

***

„E un capăt de tunel pe unde au intrat turcii. ”

Construcția face parte dintr-un pasaj al vechii cetăți din Timișoara ce datează din secolul XVIII. A fost descoperită în 1991, dar nu a fost pus în valoare.

Adrian Kali, istoric: „Pe vremuri aici, în această zonă, era un deal de pământ. Când au decopertat bucata aceea de pământ au găsit această bucată de fortificație. E o rămășiță a fortificațiilor orașului. Aici trebuia măcar înconjurat și să se pună un afiș sau o plăcuță care să spună ce reprezintă. ”

Angela Novăcescu, reporter Digi 24 Timișoara: „Bucata de fortificație este înconjurată de mese, scaune, mături, cutii, butoaie și legume, iar rolul acestui stâlp este de a susține acoperișul pieței.”

Ștefan Victor, director Piețe S.A: „Avem un stâlp acolo de susținere pus pe partea de deasupra lui, dar nu e trecut prin el. Nu am făcut-o de capul nostru. Sunt convins că am avut autorizație pentru consturirea pieței. ”

Zidul se află sub protecţia Direcției de Cultură Timiș. Reprezentanții direcției vor să îl pună în valoare, dar încă nu au un proiect.

Sorin Predescu, Direcția de Cultură și Patrimoniu Timiș: „În 1991 nu prea existau mijloace legale de a obliga o primărie să degajeze un spațiu în care existau resturi arheologice. Nu există un plan anume de punere în valoare, dar probabil că s-a așteptat reabilitatea întregii pieți 700.”

Până atunci, tot printre tarabe va rămâne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri