Zilele Eugen Ionescu la Bucureşti. Cum şi-l aminteşte Radu Beligan

Data publicării:
28112012 20beligan-35683

Despre viaţa lui vorbește un alt mare român care l-a întâlnit şi a trăit momente memorabile alături de el, maestrul Radu Beligan. Cei doi s-au cunoscut la Iaşi. Radu Beligan era pe atunci învăţăcel, iar Eugen Ionescu era profesor de limba română.

Eram în clasa a-VIII-a de liceu la Iași și se făcuse un concurs pe țară pentru elevii din ultimul an..Eu am facut o teza buna de tot si m-am trezit cu premiul II pe țară și cel care mă propusese pentru premiul ăsta era un tânăr profesor de română, Eugen Ionescu.

A fost întâlnirea pe care maestrul Radu Beligan spune că nu o să uite niciodată. De atunci, au rămas prieteni. Peste ani, după spectacolul „Rinocerii”, jucat la Paris, în care Radu Beligan interpreta personajul Beranger, Eugen Ionescu i-a facut o marturisire de neuitat discipolului său.

La un moment dat, el m-a luat deoparte și mi-a spus: vreau să-ți fac o declarație. Ești cel mai bun interpret al piesei mele, mai bun decât Laurence Olivier și decât Jean Louis Barrault, dar nu pot să povestesc lucrul ăsta presei, pentru că sunt prieteni cu care am contacte literare, lucrez cu ei și nu pot să fac o asemenea declarație, că i-ar jigni profund, da' pot să-ţi spun ţie între patru ochi, să ţii minte că ai fost mai bun decât ei, eşti cel mai bun”, a povestit actorul român.

Cele mai preţioase cadouri pe care le-a primit, însă, Radu Beligan de la Eugen Ionescu rămân cărțile.

Mi-a dat cărțile lui, edițiile cele mai frumoase de la Gallimard în care scria că sunt interpretul lui favorit și le am pe toate”, a declarat Radu Beligan.

Priza lui Ionesco depinde de organizatori

Astăzi este ziua dedicată viitorului în cadrul „Zilelor Eugen Ionesco” cu spectacole susținute de elevi ai Colegiului Național „Sf. Sava” din București.

„Va fi lansat un proiect de teatru, se numește Labirint, este altfel decât teatru clasic, undeva în tonul ionescian. Vom încerca să încheiem cu o expoziție de caricaturi ale lui Nicolae Ioniță. Priza la public a lui Ionescu nu depinde de public, depinde de noi”, a spusMihai Lungeanu, co-organizator și regizor artistic al Zilelor Eugen Ionesco, la matinalul Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri