1 Mai, între sărbătoare şi post: Tentaţiile Zilei Muncii în mijlocul Săptămânii Patimilor

Data publicării:
muncaaa

Ziua de 1 Mai 2013 a pus la grea încercare românii credincioşi, prinşi într-o dilemă: pe de o parte, datoria faţă de tradiţia strămoşească ortodoxă, pe de alta - dreptul câştigat de a sărbători Ziua Muncii prin odihnă, unica moştenire din comunism de care ne declarăm încă ataşaţi, fără reţineri.

Marea sărbătoare a clasei muncitoare a căzut anul acesta chiar în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, când creştinii se canonesc în post şi rugăciune şi nicidecum nu se înfruptă din mici şi bere în timpul unei petreceri în piscină. Din ce s-a văzut la televizor de 1 Mai, gândurile pioase au pierdut prima rundă a confruntării dintre mici şi anafură sau dintre bere şi aghiazmă. Potrivit statisticilor, într-o zi de 1 Mai se consumă la nivel naţional 50 de milioane de litri de bere - peste doi litri pe cap de locuitor.

Distracţii capitaliste şi senzaţii tari de ziua oamenilor muncii: dacă nu e mare, e piscină; dacă nu e România, e Ungaria.
Litoral

Minivacanţa de 1 mai a fost semnalul pentru începutul distracţiei în cea mai animată destinaţie românească: Vama Veche. Aici s-au adunat 3000 de tineri, întâmpinaţi de vremea ideală pentru plajă şi pentru petreceri.

În Mamaia, cluburile şi localurile au pregătit pentru prima noapte programe speciale, cu artişti şi animatoare bronzate, şampanie scumpă şi muzică la maximum.

În total, 40.000 de oameni savurează pe litoral primele zile de sezon estival, îmbăiate în temperaturi ridicate pentru această perioadă.

Bucureşti

Bucureştenii care nu au plecat nici la munte, nici la mare au încins grătarele în zonele de agrement din jurul oraşului, s-au plimbat, s-au odihnit şi s-au plimbat gratuit cu vaporaşul pe lacul HerăstrăuFiecare plimbare cu una dintre cele patru ambarcaţiuni puse la dispoziţie a durat câte 30 de minute, iar cei mai entuziasmaţi au fost copiii. Doritorii au aşteptat minute în şir la cozile formate lângă ponton.

A fost aglomerat şi în locurile de picnic din apropierea capitalei. La Cernica, sute de oameni au încins grătarele pe malul lacului, bucurându-se de odihnă, linişte şi absenţa manelelor, aşa cum spune un turist de ocazie în reportajul Digi24.

Spectacol aviatic, piscină, mocăniţă

Senzaţiile tari au fost mai importante decât micii şi berea pentru unii români, care au avut parte de demonstraţii de acrobaţie aviatică şi spectacole în parcurile acvatice. Mitingul aviatic de la Ghimbav, judeţul Braşov, a atras sute de spectatori. Parcul Acvatic din Braşov a fost un alt punct de atracţie, inclusiv pentru vizitatori din Călăraşi sau Constanţa.

Tot la piscină s-au distrat şi câteva sute de locuitori din Iaşi. Un bilet de intrare la piscină costă aici 25 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii mai mici de zece ani.

Pe Valea Vaserului, 100 de pasionaţi ai trenurilor au petrecut ziua de 1 Mai la bordul Mocăniţei. Garnitura a pornit dimineaţă din Vişeul de Sus către Paltin, iar pasagerii s-au bucurat de aer curat, de peisaje frumoase, dar şi de palincă. Până după Paşti, Mocăniţa circulă în fiecare zi începând cu ora 10:00. Costul unui bilet este de 59 de lei pentru adulţi, iar elevii şi studenţii beneficiază de reduceri.

Ungaria

Nu au fost puţini nici cei care au evadat mai la vest, de 1 mai: sute de români au mers la Hajdúszoboszló, în Ungaria, la unul dintre cele mai mari ştranduri ale Europei. Tot în ţara vecină, alţi români au ales să îşi petreacă ziua liberă la unul dintre cele 20 de bazine cu apă termală.

Principalul argument: preţurile mai scăzute şi condiţiile de aici faţă de cele oferite în ştranduri din România, spun turiştii. De altfel, mai mult de 10% din turiştii care vin la Hajdúszoboszló, de pildă, sunt români, spune Gyula Tzegledyi - managerul ştrandului. În zonă, hotelurile sunt ocupate în proporţie de 70%.

Relaxarea unora, munca altora: La serviciu şi la muncile câmpului

1 Mai nu înseamnă însă doar distracţie la grătar sau la plajă: mulţi români au fost la datorie şi în zi de sărbătoare. Sunt cei responsabili cu răsfăţul turiştilor, angajaţii care se ocupă de cererile oaspeţilor, care asigură paza, sau salvamarii care supraveghează tinerii la mare. Pentru ei, nu există pauză şi distracţie, ci numai responsabilităţi.

Pe plajele din staţiunea Mamaia, miile de turişti sunt vegheaţi de peste 100 de salvamari şi de zeci de jandarmi, iar dacă fluxul vizitatorilor creşte, va fi mărit şi efectivul.

La cel mai mare complex acvatic din Braşov, personalul s-a înarmat cu multă răbdare pentru ziua extrem de aglomerată. 25 de angajaţi ai Parcului Acvatic au grijă ca oaspeţii să se distreze. Iar la terasele din centrul oraşului, ospătarii au servit turiştii cu zâmbetul pe buze şi cu gândul la banii din bacşiş pe care îi vor număra la final de zi.

În marile magazine, angajaţii au fost de asemenea la datorie, cu mai multă muncă decât în alte zile, pentru că oamenii liberi ai muncii au umplut cărucioarele şi coşurile până la refuz.

La ţară, 1 Mai este cu adevărat muncitoresc pentru agricultori: oamenii înlocuiesc grătarele şi petrecerile câmpeneşti cu stropirea răsadurilor. La temperaturi de aproape 30 de grade, oamenii au muncit fără încetare. Este plină campanie de însămânţare, iar ogorul nu dă zile libere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri