Sari la conținut

A câștigat lupta cu războiul

Tanti Silvia spune că, orice i-a rezervat viaţa, pe parcursul celor 75 de ani, a ştiut să iasă învingătoare. A fost nevoită să se întoarcă de la oraş, la sat, când avea doar 18 ani, şi să se căsătorească. Aşa erau vremurile. Nu s-a plâns, ci s-a pus imediat pe treabă.

Silvia Tecoanță, țesătoare: „Dacă se mărită fata, trebuia, a doua-a, treia seară, să-și gate casa, uite așa. Cu tot ce trebuie în ea. Să se vadă că, totuși, nu-i săracă.”

A vrut să fie cea mai mândră din satul ei. Nu numai copiii şi soţul, ci şi casa, gospodăria, animalele, totul trebuia să arate impecabil. A născut patru fete, doar două au rămas în viaţă. Bărbatul s-a dus şi el. Peste toate a trecut singură. Ea şi războiul de ţesut.

Silvia Tecoanță, țesătoare: „Vă dați seama că de aici, de la dunga asta și până la dunga aia... Eu am numărat firele. 450 de fire. Și de 450 de fire... de atâtea ori mișcam picioarele și mâinile. Cum să nu mă doară? ”

După Revoluţie a crezut că moda se schimbă şi că s-a terminat cu ţesutul. Dar ea nu a abandonat războiul.

Silvia Tecoanță, țesătoare: „Am știut să fac cânepa de la sămânță, până la cămașa de pe om. Acum nu mai știe nimeni.”

A strâns dulapuri întregi de ştergare, ii şi catrinţe. Apoi, după câţiva ani, organizatorii de târguri au început s-o cheme la evenimente. Şi acolo a vrut să fie cea mai bună.

Silvia Tecoanță, țesătoare: „S-o-ntâmplat că, și aici, în București, veneau oameni că... am față de masă, vă arăt acolo. Nu ne putem permite luxul ăsta. Li se părea că e un lux. Într-adevăr, după câtă muncă e, e lux. Numai că eu am știut să fac și mi-am făcut.”

Și-a dat seama că tradițiile mor doar dacă le lași să moară. Tanti Silvia nu a vrut niciodată să fie ultima țesătoare din satul ei. Așa că a adunat fetele din sat și le-a chemat în fiecare după-amiază în fața războiului, ca să dea mai departe ceea ce ea știe și cu ochii închiși.

Silvia Tecoanță, țesătoare: „Unu, doi. Trei, patru, cinci.Și după aia treceam pe acesta. Pe celelalte două. Dar ăsta mergea într-una. Și astea două erau legate de ăsta.”

Teodora are 15 ani și a învățat să țeasă de la tanti Silvia.

Teodora: „Am și eu o gentuță făcută așa, cu... țesută. Făcută de mine. Chiar la model am greșit ceva și mi-o corectat. Dacă greșesc prima dată, după aia mă corectează și a doua oară mă pune să fac eu.”

Silvia Tecoanță a fost declarată Tezaur Uman Viu UNESCO.

Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt Muzeul Astra: „Dumneaei, practic, antrenează viitoarele generații în spiritul tradițiilor. Mai precis, foarte mulți elevi pregătiți de doamna Tecoanță vin aici, la muzeul Astra, la olimpiadele destinate viitorilor creatori populari.”

Silvia este în continuare unul dintre cei mai solicitați meșteri, la târgurile populare tradiționale.

Pe aceeași temă