Sari la conținut

A fi stângaci nu e un defect

Călin a descoperit la vârsta de cinci ani că poate face mult mai bine lucrurile cu mâna stângă. Totuşi, de prima zi de şcoală nu-şi aminteşte cu plăcere: „Îmi puneau întrebarea - Tu scrii cu stânga? Și le ziceam da. În zilele următoare am mers la şcoală puţin cu frica aia, poate mi se întâmpă ceva, poate mă bate cineva, mă ceartă cineva. Am ajuns, nimic, nimeni nu a avut nimic cu mine.”

Nu aşa au stat lucrurile în ceea ce-l priveşte pe Mihai Glăvan. Chinuit în copilărie pentru „stângăcia” sa, el a ales cariera de psihopedagog tocmai pentru a-i ajuta pe cei ca şi el. Acum recomandă dascălilor să accepte că unii elevi sunt stângaci şi să nu încerce să-i schimbe.

Nu trebuie privită ca un handicap şi nu este o infirmitate, aşa cum emisfera stângă se dezvoltă, la fel de bine se dezvoltă şi emisfera dreapta”, spune Mihai Glăvan, psihopedagog.

Specialiştii avertizează că elevii pentru care stânga e mâna dominantă pot dezvolta frustări dacă sunt forţaţi să se schimbe.

„Pierderea atenţiei, neîncrederea în propriile posibilităţi, pot să fie timizi sau retraşi, pot să fie mai lenţi, pot să aibă tulburări de atenţie”, mai spune Mihai Glăvan.

Iar Mihaela Furnică, învătăţor, spune că este greu pentru ea să învețe un copil să scrie cu mâna stângă însă nu imposibil: „Cu multă rădare şi multe încercări din partea mea, reuşesc acest lucru.”

De mare ajutor pentru elevii stângaci sunt rechizitele speciale. Este vorba despre stilouri sau pixuri uşor curbate, pentru ca peniţa să ajungă mai uşor pe hârtie, dar şi de cerneală care se usucă rapid, pentru evitarea petelor. Asemenea produse pot fi cumpărate mai ales online.

Conform statisticilor, o persoană din zece foloseşte mâna stânga mai curând decât pe cea dreaptă. 

Pe aceeași temă