Sari la conținut

A fost găsită „cea mai mare comoară din istoria umanității”

Este vorba despre epava galionului San Jose, un vas spaniol scufundat în 1708 de forţele navale britanice în largul Cartagenei. Era vasul principal al unei flote care transporta aurul şi argintul din colonii spre Spania, iar încărcătura sa este evaluată la un miliard de dolari. Numai câțiva membri ai echipajului care număra 600 de oameni au reușit să se salveze.

Epava a fost găsită de o firmă americană unde lucrează şi câţiva dintre cercetătorii care au găsit Titanicul în 1985. A fost identificată după tunurile de bronz cu delfini gravaţi, despre care se ştie că erau unice.

(VIDEO. Momentul descoperirii galionului)

Căutătorii de comori de pretutindeni căutau această corabie de decenii. Chiar dacă au fost descoperite mai multe alte epave, mitica navă continua să stea ascunsă, locul unde zăcea pe fundul mării rămânând un mister. 

Echipa de cercetători a studiat vânturile și curenții care circulau în Caraibe în 1708, dar și arhivele coloniale spaniole și columbiene, în căutarea de indicii. În cele din urmă nava a fost descoperită la 27 noiembrie, într-un loc unde nimeni nu se gândise să caute, a spus președintele Santos. Alte cinci epave au fost descoperite pe fundul oceanului în cursul acestor explorări.