Sari la conținut

Alexandra Marcu, cuceritoarea celor mai înalți vulcani ai lumii

Alexandra Marcu abia a împlinit 17 ani, și, la prima vedere nu face notă discordantă cu alți tineri din generația sa. Firavă și ușor timidă, n-ai spune că până la această vârstă a reușit să cucerească cinci dintre cei mai înalți vulcani ai lumii. Avea doar 13 ani când a ajuns la 5.895 de metri înălţime, pe Uhuru Peak din Kilimanjaro, Tanzania.

Chiar m-a oprit un grup de turiști din toată lumea, să mă întrebe, de unde sunt, câți ani am. Când au auzit că am 13 ani și sunt din România au început să mă aplaude, eu m-am înroșit toată, nu mai știam ce să fac. Nu le vene să creadă că sunt așa de tânără, că sunt așa de mica”, povestește Alexandra.

După Kilimanjaro, pentru Alexandra, următorii ani au însemnat mii de kilometri parcurși în toată lumea. Fiecare vârf cucerit se traduce prin frământări, emoții și un antrenament constant. Însă, de fiecare data, la fiecare pas, tatăl său i-a fost alături.

Aventura noastră a început de când s-a născut Alexandra. Pur și simplu am simțit nevoia să o învăț cam tot ce știu eu. Ș, am luat-o cu noi peste tot, pe orice munte am fost, muntele este o pasiune în familia noastră”, spune tatăl fetei Dan Marcu.

Pico de Orizaba, din Mexic, și Elbrus, din Rusia, sunt două vârfuri cucerite de Alexandra în 2011 și 2012. Anul trecut, adolescenta a ajuns în Iran și Papua Noua Guinee.

Cea mai recentă expediție, pentru cucerirea celui mai înalt vulcan din Australia și Oceania, a adus lucruri inedite. Printre ele, experienţa vieții tribale, în mijlocul junglei, timp de două săptămâni.

Am sărbătorit ziua de 1 decembrie cu ei. Asta mi-a plăcut cel mai mult. Am adunat tot satul acolo, erau mulți copii, adulți se uitau la mine. Eu le dădeam tot felul de tatuaje cu tricolorul, ghirlande, le-am arătat poze din județul Hunedoara, au fost foarte impresionați. Cred că toată țara știa că sunt doi români care își serbează ziua națională acolo, în tribul Mondika, în satul lor. Și ce-a fost cel mai special aici, e că am marcat vârful. La ora asta, pe cealaltă parte a planetei se află o inscripție, inscripție pusă de tribul Mondika și Dan și Alexandra Marcu România”, spune tânăra.

Adolescenta se antrenează zilnic. Când nu e cu rucsacul în spate prin munții României sau pe dealurile din jurul casei, își testează curajul pe trasee de cățărare. Alexandra se pregătește acum pentru următoarea expediție: cel mai înalt vulcan al lumii - Ojos del Salado din America de Sud.