Sari la conținut

Alexandrina Halic, despre cum să îmbătrânim frumos: „Să fii activ, să poți să te simți de folos celor din jur. Este foarte important”

Care este relaţia dumneavoastră cu timpul?

Alexandrina Halic, 75 de ani, actriță: „Îl simt că trece, câteodată îmi pare rău că a trecut, am mărturii în urmă, sunt spectacole pe care le-am jucat, fotografii, pelicula care a rămas și imi spun of, nu mai e ca atunci, e altfel, dar îmi revin și spun repede. Mă bucur de ceea ce mi se oferă în continuare și mă bucur de fiecare zi care încă mai există.”

Lucia Radu, 84 de ani, maratonistă: „Vârsta biologică pe care medicul mi-a dat-o a fost de 62 de ani. Ori am spus, domnule doctor, dacă mai fac încă 30 de kilometri mâine, o să îmi scădeți vârstă la 30.”

Prof. univ. dr. Leon Dănăilă, 82 de ani, neurochirurg: „Eu, de obicei, mă scol cam la 3 dimineațaFac toaleta, la 3 jumătate, 4 încep să citesc. Dimineața am mintea foarte clară și unele probleme care cu o zi înainte nu le-am înțeles, nu le-am putut memora, pot să le rezolv foarte bine și dimineața eu țin foarte mult la timpul ăsta. Pe urmă la 6 plec la spital, la 7 vizită, apoi operații. Nu mai operez atât de mult că înainte, dar totuși.. da...”

Ileana Stana Ionescu, 79 de ani, actriță: „Nu mă împac deloc cu această cifră. Inițial am fost la o aniversare a unei colege de liceu care a împlinit 80 de ani și vreau să spun că am fost atât de bulversată și de răvășită, că nici nu îmi găsesc cuvântul pentru că nu îmi venea să cred că creatură aceea care e gazda noastră e colega mea care are 80 de ani. Vârsta pe care o să o sărbătoresc și eu în curând.”

Simțiți neajunsurile vârstei?

Lucia Radu: „De fiecare dată când mă întâlnesc cu diferite colege care îmi spun: măi Lucia, tu nu îmbătrânești, zic: nici nu știu ce înseamnă cuvântul asta, e un cuvânt de dicționar, pentru că pentru mine nu există bătrânețe. Iar vârsta la fel. Este o cifră!”

Prof. univ. dr. Leon Dănăilă: „Deocamdată, nu prea! Tot operez operații grele, dificile, merg pe jos la servici, ca și înainte aproape, înainte mergeam cu mașina, acum nu mai pot să fac uz de mașină, am vândut-o, am avut nevoie de niște bani, pentru publicații, știți că costă o mulțime de bani. Dacă am publicat aproape 50 de volume, costă foarte mult..”

Trăim într-o ţară săracă... Cum vă descurcați cu banii?

Prof. univ. dr. Leon Dănăilă: „Eu când mă apuc să scriu o carte, îmi fac planuri, de unde fac rost de bani. Fac economii foarte mari. Nu îmi permit să cumpăr lucruri nici pentru mâncare, nici pentru alte necesități care sunt mai scumpe. La piață, odată m-am dus și am vrut să cumpăr un kilogram de roșii, dar văd că îmi pune și banane și portocale, păi domnul doctor știu pentru carte aveți nevoie și d-aia vă dau... E o satisfacție pentru că și eu îi iubesc pe oameni, i-am ajutat foarte mult!”

Lucia Radu: „Dacă va uitați așa de jos în sus: acești adidași m-au costat 50 de lei, această jachetă 10 lei, tricoul, iarăși 10 lei, cei care au impresia că un echipament costă scump se înșeală!”

Cum să îmbătrânim frumos?

Alexandrina Halic: „Să fii activ, să poți să te simți de folos celor din jur, cu o cât de mică participare, e foarte important.”

Ileana Stana Ionescu: „Nu știu cât de frumos am îmbătrânit, dar sigur că mi-ar place să dirijez această cantitate de satisfacție, dar cred că ține foarte mult de structura interioară și de manifestările pe care poți să le faci sincer, apropo de viața ta, de profesia asta.

Cât de important este să trăim sănătos?

Lucia Radu: „Eu, când aud că persoane sunt bolnave de Alzheimer, zic ce o mai fi și ăla? Pentru că eu îl elimin prin mișcare!”

Prof. univ. dr. Leon Dănăilă: „Mie mi-a plăcut și sportul, țin minte când eram elev la Dorohoi s-a organizat un concurs de cross și am ieșit primul. Mi-a dat un bilet la meciul de fotbal gratuit. Eu până atunci mă urcăm în copac ca să văd peste gard cum se joacă. Îmi plăcea.”

Ileana Stana Ionescu: „Un stil de viață sănătos am dus din fragedă copilărie, pentru că am făcut în liceu sport de performanță, am fost gimnastă, am făcut și volei și handbal, mi-a plăcut foarte mult sportul și cred că mi-a fost benefic.”

Alexandrina Halic: „Cred că ne-o facem cu mână noastră, în general. Trebuie să avem grijă de noi, pentru că mai târziu vom avea nevoie de sănătate, de energie, de bucurie, de sens.”

Sfaturi pentru tineri

Alexandrina Halic: „Sfaturi, nu, nici formule nu există, găsim în noi resursele.”

Prof. univ. dr. Leon Dănăilă: „Trebuie să lași în urmă ta ceva, dacă nu lași în urmă ta ceva îți pierzi din valoare. Dar e important totuși să muncești, să persiști și să îți placă. Și, în afară de plăcere, trebuie să ai talent, să ai simț estetic, simț enovativ, intuitiv, efort, rezistență la efort.”

Ileana Stana Ionescu: „Partenerul de viață contează imens! Am avut o mare șansă și șansa mea a fost și pentru faptul că el are un temperament cu totul diferit de mine. Eu sunt explozivă, el e lucid, calm întotdeauna, m-a temperat și m-a ajutat foarte mult.”

Există tinerețe fără bătrânețe?

Ileana Stana Ionescu: „Adevărul adevărat îl vrei? Cred că e un basm. Fiecare vârstă are farmecul ei. Și în paranteză, cu majuscule, oare?”

Prof. univ. dr. Leon Dănăilă: „Tinerețe fără bătrânețe, dar tinerețe fără bătrânețe dar fără realizări nu înseamnă mare lucru. Nu e totul să trăiești mult.”

Alexandrina Halic: „Dacă suntem feriți de suferință, pe cât se poate, dacă reușim să nu fim singuri, putem fi mai puțin triști și chiar fericiți la vârsta pe care o avem.”

Lucia Radu: „La noi aștia octogenari, avem ambiția să luăm o medalie de aur, să terminăm cursa și asta ne duce mai departe. E o tinerețe veșnică pentru noi, sportivii.”