ARTA COSTUMĂRII. Mii de tineri au participat la un festival de cosplay în București

Data publicării:
cosplay reika

Denumirea curentului cosplay reprezintă prescurtarea unei expresii din limba engleză, care înseamnă „joaca de-a costumaţiile”. Moda a pornit iniţial în Japonia.

Odată cu popularitatea filmelor de ficţiune şi a jocurilor video, sute de mii de tineri au încercat să intre în pielea personajelor preferate. Îşi cumpără costume identice, se machiază şi se poartă ca eroii fantastici. Dovadă a succesului acestei mişcări stau miile de fani care s-au adunat la un festival cu această temă, în Bucureşti.

„Sunt un mare fan al Japoniei. E prima oară când vin la festival şi sunt chiar impresionat”, spune Todo, un turist bulgar.

Unul dintre personajele întruchipate la acest eveniment este Sailor Moon, eroină în hainele căreia a venit o tânără din Tulcea. Timp de zeci de minute, fotografii au fost cu ochii pe ea.

O altă împătimită de cosplay este Reika. Ea poartă costumele personajelor preferate de peste 18 ani. După ce a adunat medalii peste medalii la concursuri din lumea întreagă, ea a venit să-şi împărtăşească secretele şi tinerilor români.

„Cosplay este modul în care poţi să arăţi cât de mult apreciezi un personaj de animaţie sau de benzi desenate. În Japonia, dacă s-ar organiza un festival similar, ar veni mult mai mulţi oameni. România e încă la început, dar cred că numărul participanţilor o să crească de-acum încolo”, susține Reika Arikawa, campioană mondială la cosplay

Participanţii la festival învaţă însă şi lucruri practice.

„Sunt câteva zeci de ateliere, de cursuri, de prezentări interactive. O să avem un concert de taiko, tobe tradiţionale japoneze. Avem cursuri despre monştri din folclorul japonez”, spune Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze.

Jocurile video japoneze s-au înscris nu doar în competiţia fanteziei, ci şi în lupta cu sedentarismul. Noile jocuri wireless îşi obligă utilizatorii să se mişte, chiar în faţa televizorului. Iar consolele de acest tip au deja milioane de fani în toată lumea. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri