Așa tată, așa fiu. La 7 ani, aleargă 16 kilometri

Data publicării:
alex si andrei rosu 1

„Eu am avut nevoie de 33 ani ca să mă ridic de pe canapea, el aleargă de la trei ani. Acum o săptămână a alergat 16 km la munte, ceea ce pentru vârsta lui cred că este foarte bine. La trei ani a sosit la prima cursă de alergare, de 5 km. Ne-a uimit pentru că a alergat toţi cei cinci km de la un cap la altul. Amândoi suntem implicaţi în susţinerea de proiecte sociale şi sunt sigur că ne va călca pe urme. Deja are performanţe mai mari decât noi”, spune Andrei Roșu.

Andrei Roşu a intrat în Cartea Recordurilor în 2012, când a terminat şapte maratoane şi şapte ultramaratoane pe şapte continente, iar de curând, a reuşit să-şi doboare toate recordurile. A alergat 140 de kilometri în 18 ore, apoi a înotat 50 de kilometri în 20 de ore şi a devenit astfel primul român care a traversat înot Canalul Mânecii. Cea mai mare motivaţie au fost Emma şi Alex, copiii lui. Pentru ei şi-a schimbat total viaţa în urmă cu şase ani. Până atunci nu făcuse niciodată sport.

„Este un model”, spune soția lui Andrei, Oana Fotino. „Dintr-un om care....pregătire zero, nevând atâtea antrenamente în viața lui, a reușit să facă atât de multe lucruri și și-a schimbat cu totul stilul de viață! Este un model. Îi place să fie un model pentru copiii lui, dar și pentru alții, îi place să facă sport, i-a intrat deja în sânge, vrea să aibă viață sănătoasă, are vise mari”, explica Oana Fotino în urmă cu doi ani, la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”.

Între timp, Andrei a dovedit că niciun vis nu este prea mare, iar acum, cel care îi urmează exemplul este fiul său. Deşi are doar şapte ani, şi-a propus deja să participe la primul său semimaraton şi să alerge 21 km.

Andrei: Ce trebuie să faci dacă vrei să ajungi departe?

Alex: Să mă trezesc devreme şi să vin cu tine...

Eu cred că toţi copiii de pe această planetă au doar două viteze...repede şi foarte repede”, spune Andrei Roșu.

Povestește apoi despre fiul său: „El ne-a însoţit la fiecare concurs, încă de la un an şi jumătate-doi, când abia făcuse primii paşi. Nici nu ştiu dacă înainte a învăţat să meargă sau să alerge şi de multe ori parcurgeam ultimii 200 m din concurs împreună. Sacrificam podiumul de dragul de a-i insufla această pasiune şi se pare că am reuşit”.

„Îmi place să alerg pentru că sunt şi puternic şi o să trăiesc mai mult. Dacă mâncam mai nesănătos trăiam mai puţin, dar aşa...şi îmi place să alerg şi cu mami şi tati”, spune Alex.

Semimaratonul la care va participa Alex va avea loc pe Transfăgărăşan şi are un scop nobil. Banii strânşi vor ajuta la susţinerea unor proiecte sociale, printre care şi unul de mediu - un pom pentru fiecare nou-născut.

„Mi-a zis tati că organizează maratonul ăla şi am vrut şi eu să alerg”, spune Alex.

„Alex în fiecare an a fost la finish, a dat medalii participanţilor”, explică Andrei. „De data asta vreau şi eu medalii”, completează băiatul.

Cred că lucru cel mai bun pe care îl putem face noi, ca părinţi, este să devenim ceea ce ne dorim să devină copiii noştri. Ei învaţă prin mimetism, prin observarea modului în care părinţii fac lucrurile şi în momentul în care noi am început să mâncăm sănătos şi el a început să mănânce sănătos, când noi am început să facem mişcare, şi el a început să facă mişcare”, explică Andrei Roșu.

Andrei Roşu şi familia sa au susţinut numeroase proiecte sociale prin activităţile lor. Anul acesta şi-au propus să ajute şi mai mulţi oameni şi împreună să doboare noi recorduri mondiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri