„Autobiografia lui Ceaușescu” de Andrei Ujică, la Digi24

Data publicării:
ceausestii cu zoia-1

În ziua de 26 ianuarie, Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 96 de ani.

Moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, preluarea puterii în Partidul Comunist, vizitele în China, Coreea de Nord, Marea Britanie sau Statele Unite, toate vizitele de lucru prin ţară, când i se raportau producţii-record la hectar şi era primit cu pâine şi sare, vacanţele de la mare, meciurile de volei, vânătorile de urşi şi multe alte momente se regăsesc în cele trei ore de documentar.

Filmul este montat din imagini care adună în total peste 1000 de ore filmate cu Nicolae Ceauşescu şi acoperă o perioadă de 25 de ani din viaţa dictatorului, din anul 1965, când a venit la conducerea României şi până în anul 1989, când a fost  executat.

Documentarul produs de ICON PRODUCTION este realizat exclusiv cu imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme şi conţine cadre  inedite, tăiate de cenzură şi care nu au fost niciodată difuzate. 

(Andrei Ujică)

Sâmbătă, de la ora 21.00, filmul va fi precedat, la Digi24, de o ediţie specială, moderată de Elena Vijulie, al cărei invitat este chiar realizatorul filmului, Andrei Ujică.

„Eu nu sunt diriginte și nici prof’ de istorie ca să mă gândesc la toţi inculţii și nostalgicii care vor vedea filmul. Dacă aş face asta în timp ce lucrez, ar însemna să mă autocenzurez, adică să ajung exact în locul în care voia el să ne aducă”, declara Andrei Ujică la momentul lansării filmului.

În cele două episoade difuzate de Digi24 telespectatorii vor urmări imagini inedite cu Nicolae şi Elena Ceauşescu la înot, jucând volei sau table, în costume de baie pe vapor. De asemenea, pot vedea un Nicolae Ceuşescu fâstâcit în faţa reginei Angliei sau pe dictator primit cu aplauze îndelungate la Washington, în 1978, de preşedintele Jimmy Carter.

Imaginile de arhivă folosite în documentar redau şi primirea colosală de care Nicolae Ceauşescu a avut parte în timpul vizitei în Coreea de Nord, unde a fost întâmpinat cu spectacole grandioase, iar solistele locale i-au cântat muzica populara românească.

(Președintele american Richard Nixon - stânga - este primit la București)

La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist care are posibilitatea să-și pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, dacă el se cheamă Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceaușescu”, spune Andrei Ujică, regizorul filmului.

Sâmbătă şi duminică, Digi24 le oferă telespectatorilor posibilitatea de a privi dincolo de Congresele de partid şi cozile la pâine de dinainte de 1989, de a explora universul personal al celui mai de temut dictator al României, Nicoale Ceauşescu, prin intermediul filmului Autobiografia lui Ceauşescu”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri