Avem peisaje spectaculoase, dar turiștii străini preferă orașele

Data publicării:
casa poporului

Capitala a atras anul trecut jumătate din străinii care au vizitat România. Au fost ispitiţi de sutele de cluburi şi baruri care sunt deschise până dimineaţa la fiecare sfârşit de săptămână. De altfel, asta a făcut ca Bucureştiul să fie interesant pentru agenţiile de turism din afara ţării care oferă pachete de city break în Capitală. Şi dacă tot vin în Bucureşti, străinii nu ratează ocazia să vadă Casa Poporului, Arcul de Trimf, Muzeul Ţăranului şi clădirea Ateneului.

„Vizităm oraşul să vedem clădirile şi împrejurimile. Este capitala României şi este interesant să o vedem”, spune o turistă.

Sibiul este un alt oraş care reuşeşte să atragă străinii. A contribuit din plin şi statutul pe care l-a avut, în 2007, de capitală culturală europeană. Oraşul ascunde şi un spaţiu architectural cu un potențial turistic cel puţin la fel de mare. Este vorba despre o reţea de tuneluri, veche de sute de ani.

„Sibiul are peste 100 de hectare de patrimoniu istoric. Asta înseamnă zone vechi, case vechi. Cele mai vechi case ale noastre sunt din secolul XIII, deci de la 1200”, afirmă istoricul Răzvan Pop.

Nu la fel stau lucrurile în Iaşi, un alt loc încărcat de istorie, cultură şi spiritualitate.

„Traficul este nebunesc. Străzile sunt stricate. Nu ai loc pe unde să mergi, trotuare adecvate”, spune un turist.

Iașul nu este o destinaţie de-o zi. Infrastructura rutieră mult deteriorată nu permite o astfel de extravaganţă. Pentru cineva care vine din vestul ţării, o zi petrecută în Iaşi înseamnă două zile pierdute pe drum, exact timpul petrecut în medie în România de turiştii străini care ne trec graniţa.

În primul trimestru al acestui an, din cei aproape 300.000 de străini care s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din România, peste 227.000 s-au oprit în Capitală şi marile oraşe. Puţin peste 18.500 au mers în staţiunile montane şi doar 1.600 în Delta Dunării. 

Citiți și SPECIAL Digi24: România turistică. Numărul turiştilor creşte, dar în ritm de melc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri