Sari la conținut

Aventură în Apuseni: traseul Cascadei Bohodei

Punctul de plecare pe circuitul Cascadei Bohodei îl reprezintă satul Pietroasa, din judeţul Bihor. Ne îndreptăm spre fosta păstrăvărie din localitate, dar înainte de a urca pe munte facem un scurt popas în satul Fericeni, unde localnicii îşi aduc vara turmele de oi.

Satul de vară Fericeni este format din mai multe căsuţe din lemn. Acesta este folosit în anotimpul călduros de către sătenii din zona, pentru păstoritul animalelor.

Nu zăbovim prea mult şi ne aventurăm în inima muntelui, prin Parcul Natural Apuseni. Urmărim marcajul triunghi albastru şi mergem pe cărarea care ne poartă prin pădurea care acoperă stâncile abrupte. Ghidul nostru, bun cunoscător al zonei, ne atrage atenţia să fim atenţi unde păşim: pietrele sunt alunecoase şi există în orice moment pericolul unei accidentări. Nu ne ia prea mult să ajungem la Cascada Bohodei, aflată la o altitudine de aproape 1.300 de metri.

„Cascada Bohodei, sau săritoarea Bohodei, una dintre cele mai frumoase din punctul nostru de vedere din judeţul Bihor. O înălţime aproximativă de 87 metri, de aici putem spune că începe partea dificilă a traseului Boga Stâna de Vale,” spune Călin Perneş, organizator de ieşiri în natură.

Ocolim cascada prin stânga şi pornim spre săritoarea Bohodei, locul de obârşie al cursului de apă. Fiecare pas e o aventură: prinşi în corzi de siguranţă, ne căţărăm cu ajutorul unor lanţuri montate direct pe stâncă.

„Ne aflăm la altitudinea de 1.300 de metri, în partea superioară a cascadei Bohodei. De aici, traseul continuă pe partea noastră dreaptă, printre stânci cu balustradele de lanţuri. Din cauza dificultăţii sporite, trebuie să îl facem pe un drum ascendent , de la bază la vârf,” mai spune Călin Perneş.

Pentru a evita accidentările, regula este ca fiecare persoană să aştepte ca cel din faţă să treacă la următoarea balustradă.

Câţiva fulgi ne amintesc că, deşi în calendar e demult primăvară, pe munte iarna zăboveşte şi nu se lasă dusă cu una cu două. Grăbim pasul şi ne întoarcem pe Valea Aleului, lângă satul Pietroasa. Localnicii au ridicat în zonă mai multe pensiuni pentru turiştii care ajung în Munţii Bihorului.

„Avem ciubăr secuiesc de 10 persoane, se încălzește cu foc, e afară în curte. Avem masă de ping pong, avem saună, avem o terasă foarte frumoasă unde se poate face grill,” zice Maria Szabo, proprietara unei pensiuni.

Ca să ajungă pe circuitul Cascadei Bohodei, turiştii trebuie să vină pe DN76, de la Oradea la Sudrigiu, de unde virează la stânga spre Pietroasa şi apoi spre Valea Aleului. Nu uitaţi, traseul de munte este unul dificil, motiv pentru care aveţi nevoie de îndrumarea unui alpinist cu experienţă.