Sari la conținut

Avertismentul medicilor: Sedentarismul poate duce la diabet

Dintre cei aproximativ un milion şi jumătate de români supraponderali, 600.000 au şi diabet. Iar potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în anul 2030 se va dubla numărul de decese cauzate de această boală, comparativ cu anul 2005. Care este legătura între obezitate şi apariţia acestei boli?

„Legătura este dată de acumularea de grăsime, în mod principal prin acumularea de grăsime abdominală, prin faptul că această grăsime în exces reduce sensibilitatea la insulină. În plus, pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, pancreasul secretă din ce în ce mai puţină insulină”, explică dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

„Dacă există şi acest strat de grăsime, acest ţesut adipos în exces, insulina nu îşi mai poate face efectele la nivel periferic aşa cum ar trebui, iar asta se traduce prin apariţia în timp a simptomelor specifice diabetului zaharat de tip 2. De aceea, 30 de minute de sport în fiecare zi pot preveni apariţia kilogramelor în plus şi implicit a diabetului”, spune nutriționistul.

„Recomandările sunt să facem în jur de 150-180 de minute de activitate fizică pe săptămână. E vorba de activitatea fizică moderat intensă, adică ceea ce putem să înţelegem prin sport, prin activitate fizică crescută, adică unde pulsul nostru ajunge să crească undeva la o medie de 120-140 de bătăi pe minut”, adaugă dr. Şerban Damian.

Potrivit celor mai recente statistici, 800.000 de români suferă de diabet. Numărul real este estimat însă la un milion şi jumătate.

Pe aceeași temă