Sari la conținut

BONTON. 55 de zile în Europa cu buzunarul gol

„Sistemul ăsta ne face sclavi. Fără demnitate. Fără inimă. Cu un diavol în buzunare. Banii ăştia incredibili sunt în buzunarele noastre. Aceşti... nimic. Aceste hârtii care nu au nimic în interior.”

Această secvenţă cu regizorul Alejandro Jodorowski este punctul de plecare a unei călătorii-experiment. Nemulţumit de faptul că prea des banii ajung să guverneze vieţi, tânărul actor Andrei Runcanu a plecat în Europa timp de 55 de zile, cu buzunarul gol.

„Nu poţi să te bucuri de lucruri sau nu poţi să ai o relaţie relaxată cu cineva, pentru că apar banii la mijloc. Şi m-am gândit, ce ar fi dacă aş elimina banii, pur şi simplu, din ecuaţie. Ce ar fi dacă n-ar mai exista bani? Pentru o perioadă, pentru o lună, pentru două şi mi-a venit atunci ideea să fac această călătorie, pentru a proba dacă se poate trăi din troc sau trade sau schimb, cum era pe vremuri”, spune Andrei Runcanu, actor, fotograf.

Ideea îndrăzneaţă nu i-a mai dat pace şi, uşor-uşor, s-a transformat într-un proiect.

Andrei Runcanu: „Conceptul meu a fost simplu, fac fotografii sau predau actorie şi nu cer niciun fel de bani în schimb, nu am nevoie de bani, am nevoie doar de ceva de mâncare, de ceva de băut, un loc unde să dorm şi, în acelaşi timp, că ăsta e probabil catch-ul acestui proiect, că n-am avut niciodată bani la mine. Am plecat fără bani. Aveam un card pe care aveam bani cât să mă duc să iau primul autobuz, taxi, tren spre aeroport, de acolo să îmi iau un bilet de avion spre casă şi să mă întorc. Am plecat din Amsterdam şi am luat-o prin Bruxelles, Paris, apoi în sud, Lyon, Montpellier, Barcelona, din Barcelona am zburat în Milano, din Milano am fost în Rimini, din Rimini am fost în Bologna şi după aia m-am întors acasă. N-am avut niciodată bani în buzunar, în portofel, n-am atins niciodată bani.”

Chiar dacă a fost o călătorie fără bani, actorul a pornit la drum cu un plan bine stabilit. A făcut un site pe care l-a promovat în rândul pasionaţilor de fotografie din întreaga Europă, prin intermediul căruia a fost contactat de oameni care au vrut să îl susţină.

„Pe plan uman a fost ceva senzaţional. Pot să spun că asta este cred că partea cea mai frumoasă a călătoriei ăsteia, că s-au triat natural oamenii... toţi cei care voiau să mă ajute sau să participe, mă căutau. Cei care nu, nu mă căutau. Şi atunci, eu n-am intrat niciodată în contact cu cei care ar fi zis: ce-i tâmpenia asta? Merge el prin Europa fără niciun ban. La final, punând în balanţă, şi eu şi ei, aveam senzaţia că ni s-a dăruit ceva”, spune actorul.

Străinii au fost impresionaţi de curajul fotografului român, iar prietenii de acasă i-au admirat spiritul de aventură.

Mihai Constantin, actor: „Să pleci în lume fără un ban în buzunar, bazându-te numai pe munca ta şi pe experienţa ta, pe tine, fără absolut nimic, mi se pare extraordinar. Cred că oriunde l-ai lăsa sau oriunde l-ai duce niciodată nu va muri de foame.”

Ilinca Manolache, actriţă: „Mi s-a părut cumva că a fost mai mult un schimb de energii între el şi toţi oamenii cu care a interacţionat, trecând peste fenomenul chiar social, pe care l-a făcut.”

În Romania, tinerii privesc cu neîncredere viitorul. Andrei Runcanu a preferat să vadă partea plină a paharului.

„Cred că avem o şansă şi spun că fiecare se poate schimba. Singur. În bine. Totul este să te întâlneşti într-un anumit moment, într-o anumită secundă, cu cineva care declanşează ceva în tine şi de acolo. E un mic pas către mai mult. E un mic pas către a te opri să ridici pe cineva de pe stradă. E de ajuns să se oprească cineva pentru tine o dată. E de ajuns să fii singurul care trebuie să se oprească. Şi să te opreşti şi să vezi ce frumos e să simţi când cineva ţi-e recunoscător”, mai spune Andrei Runcanu.

După cele două luni în care a trăit din troc, tânărul actor îşi doreşte să repete experienţa, nu doar în ţările vecine, ci în întreaga lume. A înţeles exact importanţa banilor, dar mai ales a ceea ce ei nu pot cumpăra.

Andrei Runcanu: „Nu cred că ar trebui eliminaţi banii, dar ar trebui să nu lăsăm banii să elimine partea umană. Schimbările majore, cred sau alea interioare, cred că se fac atunci când nu mai eşti atent la tine şi eşti atent la celălalt.”