BONTON. Bucureștiul vechi în culori

Data publicării:
foto

Mihai Pică este pasionat de istorie încă din copilărie. Acum, la 34 de ani, a reuşit să strângă pe Facebook o comunitate de 10.000 de persoane pasionate de viaţa de zi cu zi din România în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Are mii de fotografii şi sute de filme cu oamenii din acele vremuri.

„Încet, încet am început să strâng şi poze cu partea civilă a lucrurilor, instantanee din oraşe, Bucuresti şi alte oraşe, și astea au ajuns să aibă succesul cel mai mare într-un final. Descoperim zi de zi chestii care ne surprind legate de perioadă aceea şi cu ajutorul fotografiilor, care suprind realitatea cea mai clară. Multe lucururi nu cred că s-au schimbat, dar altele s-au schimbat în rău. Aici, pe Calea Victoriei, multe clădiri care au dispărut între timp. Aspectul străzilor, aglomerarea, care nu era aceeaşi de atunci. Totul părea mult mai ordonat, mai aranjat”, explică el.

Multe locuri s-au schimbat radical în Bucureşti de a lungul timpului. Unele clădiri din centrul Capitalei au fost distruse în bombardamente, iar altele au fost pur şi simplu părăsite. Cum arăta oraşul atunci şi cum arată acum? „Îmi place să mă plimb prin București şi uneori, având imaginea mentală a pozelor de atunci, să le compar cu situaţia din ziua de azi. Cum s-au schimbat unele clădiri, unele zone. De multe ori surprizele nu sunt plăcute, dar ăsta e oraşul în care trăim”, spune Mihai.

„Cred că lucrul care îmi place cel mai mult şi îl găsesc în poze este atmosfera din oraş, de pe vremea respectivă, chiar dacă începuse deja războiul lumea părea neobişnuit de calmă, din poze. Lumea îşi vedea de obiceiurile lor de zi cu zi. Era o anumită eleganţă. Părea un oraş diferit de acum 70 şi ceva de ani. Păi în centru erau spaţii complet pietonale, nu era aglomerarea asta de maşini, parcurile aratau mult mai ok”, subliniază Mihai.

Mihai îşi petrece câteva ore pe internet, în fiecare zi, pentru a găsi fotografii inedite. Apoi, le încarcă pe pagina sa de Facebook şi așteaptă comentariile celor interesaţi de istorie. „Majoritatea pozelor de pe site nu îmi aparţin, sunt câteva achiziţionate de mine, multe sunt din colecţii particulare, din diverse baze de date publice, rolul meu este de "middle man" între pasionaţii de poze şi cei care le oferă într-un fel sau altul. Nu am niciun fel de interes comercial din pagina asta”, explică Mihai.

Paul Tănase dă culoare fotografiilor

Nu doar Mihai Pică este interesat de trecut, așa cum este el imortalizat în poze. Paul Tănase are 22 de ani şi este student la geografie. El dă culoare fotografiilor alb negru. „Plimbându-mă prin bibilotecile şi librăriile din Bucureşti am găsit poze care chiar m-au impresionat cu Bucureştiul vechi, poze de pe Calea Victoriei, cu Palatul Telefoanelor şi credeam că sunt poze de prin Chicago şi New York”, spune el.

Cu răbdare, multe ore de căutari şi ajutor din partea unor cunoscători, Paul colorează obiecte, clădiri şi vestimentaţii. „Sunt foarte mulţi oameni pasionaţi de mașinile de atunci. Eu iau informaţia şi văd culorile. La fel şi despre haine, deşi este un pic mai uşor şi colorez mult uniforme militare pe care le găsesc şi acum şi ştii clar cum erau atunci, industria textilelor nu era dezvoltată şi găseai puţine culori în îmbrăcăminte”, explică Paul.

Paul lucrează la o fotografie între două ore şi două zile. Cum găseşte culorile potrivite? „Fiecare fotografie are zone importante de culoare. Avem Cercul militar, toată lumea ştie cum arată, şi are o culoare cât mai fidelă, şi cel chioșc care este la intrare în Cișmigiu şi este de un verde închis, dacă fac altă culoare, o să se vadă. Şi pentru asta încep să caut imagini, chiar dacă ştiu cum arată Cercul militar, îmi caut o imagine cu Cercul militar că să o am lângă, să nu mă abat de la culoare”.

Mihai şi Paul readuc strălucirea trecutului în prezent, prin intermediul fotografiilor. Viaţa, indiferent de epocă, n-a fost niciodată doar în alb şi negru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri