BONTON. Culisele unui divorț civilizat

Data publicării:
divort civilizat Geambasu2 LOGO

Există cupluri care s-au despartit pe cale amiabilă, la notar, insa cei mai mulţi au ajuns în faţa instanţei. Acolo, au uitat de bunele maniere.

Se acumulează foarte multe frustrări şi fiecare vrea să iasă din această separare cât mai bine. Cu cât mai puţine răni el şi cu cât mai multe celălalt. Ca orice conflict, divorţul presupune o situaţie în care unul pierde şi celălalt câştigă. Aşa e văzut divorţul, cu scandal”, explică sociologul Marian Preda.

Există şi divorţuri, într-adevăr scandaloase, care nu fac plăcere nimănui, nu consider, ca profesionist consider că nu aduc nici măcar beneficii juridice aceste abordări, dar divorţurile se realizează de toate manierele posibile. Într-adevăr, sunt mai mult auzite cele promovate şi cele scandaloase”, recunoaște avocata Iulia Olac.

Motivele din spatele divorţurilor cu scandal sunt nenumărate. Mai ales că fiecare dintre soţi crede că are dreptate.

„Nouă ne place foarte mult să ne spălăm rufele în public. Și atunci, dacă eu sunt un om oarecare de pe stradă, măcar să am momentul meu de glorie la tribunal si să fac puțin scandal acolo și să spun eu acolo ce ticălos a fost bărbatul meu”, remarcă istoricul Georgeta Filitti.

Este vorba de orgolii, este vorba, de la un moment dat, de resentimente. Câteodată, într-adevăr, divorţul poate să scoată din noi ce este mai rău”, afirmă psihologul Jeni Chiriac.

Soţii puşi pe scandal nu se dau în lături de la nimic. Scopul lor: să rămână cu tot.

„Cel mai dificil caz a durat trei ani, asta incluzând toate etapele parcurse: fond, apel şi recurs. Manipularea minorilor este o practică des întâlnită. Tertipuri sunt o sumedenie. De la plângeri penale făcute fără niciun fel de justificare sau temei sau neconforme cu realitatea total, până la crearea de probe. Tertipuri”, spune avocata Iulia Olac. 

Există nenumărate exemple de divorţuri scandaloase şi printre vedete. Şi la aşa modele, aşa rezultate.

„Oamenii ăștia de notorietate, dobândită într-un fel sau altul în spațiul nostru public, totdeauna își fac publicitate în domeniul divorțului și ăsta este un prost exemplu. Cred că este un câștig de capital, dar este un capital trecător și este de proastă calitate”, apreciază Georgeta Filitti.

„Cred că este o obligaţie pentru toate persoanele publice să încerce cel puţin să comunice imaginea unui divorţ civilizat, chiar dacă nu l-au avut. Este o obligaţie elementară a oricui şi-a creat o imagine publică, a oricui a devenit o persoană publică, să transmită modele corecte, chiar dacă nu le-a aplicat în viaţa personală. De aceea cred că sunt de condamnat cei care transmit modele negative şi în cazul divorţului, şi în general”, afirmă Marian Preda.

Final de căsnicie fără scandal 

Dar există şi vedete care au ales calea notarului. Lavinia şi Călin Geambaşu au decis să pună punct căsniciei în urmă cu șapte ani, într-un mod civilizat.

Am divorţat fiindcă lucrurile nu au mai continuat aşa cum au început. Şi atunci... Am încercat amândoi cât am încercat să le aducem pe făgaşul iniţial. Dacă n-au mai funcţionat, nu are rost să alterăm ceea ce a fost foarte frumos între noi şi amintirile frumoase care ne-au rămas permanent în suflet. Uite, ne leagă o relaţie de prietenie şi ne va lega toată viaţa”, spune Călin Geambașu

„O mai duceam şi stăteam ani căsătoriţi, cine ştie. Dar pentru că ajungem iar la prietenie am zis: Băi Gaga, dacă nu e cum trebuia să ne fie, e păcat, că poate tu o să-ţi găseşti pe cineva care să fie aşa cum îţi doreşti, iar eu o să găsesc pe cineva care să fie aşa cum îmi doresc”, explică Lavinia.

Au fost contactaţi de presă în repetate rânduri. Cu toate acestea, s-au oprit la o simplă declaraţie: divorţăm, dar rămânem prieteni.

„Să nu se înţeleagă că a fost un divorţ care nu a durut. A durut. Nu m-am căsătorit cu el din interes. L-am iubit foarte mult şi, pe undeva, încă îl mai iubesc. Probabil de aia şi suntem prieteni acum. Dar să simţi că ajungi într-un punct în care iubirea pe care o aveam noi nu era ceea ce ne trebuia amândurora. Şi-atunci nu-ţi doreşti să te duci prin televiziuni şi prin ziare şi să zici da, e un nenorocit, când nu a fost. Noi am ajuns la concluzia asta trecând prin multe eforturi de a ne remedia situaţia. Cum a spus şi Călin: nu era cazul acum să facem circ”, spune Lavinia.

Lavinia şi Călin s-au dus de mână la notar. Au plecat de acolo cu zâmbetul pe buze, ştiind că au făcut ceea ce trebuie, chiar dacă le-a fost greu.

„Dacă intri cu tancurile, încordat, cu bombe, cu arsenal împotriva persoanei care ți-a fost dragă și nu știu de ce nu-ți mai e. Bine. Depinde de la oameni la oameni. De aceea nu trebuie generalizat. Dar dacă vii cu principii morale, cu gânduri bune, cu bune intenții, nu mai au loc războaie de genul acesta”, este de părere Călin Geambașu.

Timpul le-a arătat că un divorţ civilizat a fost alegerea corectă.

Un divorţ elegant îi va face și pe copii să treacă mai uşor peste trauma separării părinţilor.

Divorţul în sine nu e o problemă. Efectele negative ale unui divorţ prost făcut pot să fie o problemă în special pentru copii, victimele principale ale divorţului, dar şi pentru unii dintre soţi. Şi aici eu cred că divorţul trebuie încurajat ca modalitate de separare civilizată”, spune Marian Preda.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri