Bonton. De ce jurnalistul britanic Charles Ottley s-a îndrăgostit de România

Data publicării:
jurnalist britanic wild

„Am fost de atâtea ori în România în ultimii trei ani încât am pierdut numărul”, mărturisește Charlie Ottley.

Este unul dintre cei mai cunoscuţi prezentatori din Marea Britanie. Face mai multă reclamă României decât au reuşit toate guvernele după 1990. A realizat până acum trei documentare despre România care sunt difuzate în 150 de ţări. Este fascinat de frumuseţea Carpaţilor, de peisajele unice de aici.

„Un prieten al meu, Paul Lister care conduce „European Nature Trust”, mi-a spus: Charlie, dacă vrei să vezi sălbăticie, trebuie să te duci în România. Aşa că a am realizat că aşa arată şi Scoţia cu 500 de ani în urmă”, povestește Charlie Ottley.

Întrebat de ce îi place aşa de mult România, celebrul prezentator britanic răspunde: „Pentru că are ceva ce nicio altă ţară nu are. Are o mare întindere de păduri virgine. Toate celalte ţări au distrus pădurea pe scară mare, iar aici este ultimul bastion de sălbăticie. Şi este ceva unic, ceva incredibil”.

„Aici aveţi carnivore. Ultimul lup a fost împuşcat în Scoţia în urmă cu 150 de ani. Iar voi încă aveţi lupi şi păsări.. este extraordinar”, spune Charlie Ottley.

„Cred că mulţi nu ştiu unde se află România. Cred de fapt că sunt puţini care ştiu că aici sunteţi Europa. În special americanii cu care am vorbit, nu sunt bine informaţi. Dar, acesta este un lucru pe care noi încercăm să îl schimbăm. Şi emisiunea se duce în 150 de ţări din jurul lumii şi este tradusă 19 limbi diferite.. Nouă Zeelandă, Australia, Aufrica de Sud. Aşa că sper că oamenii după ce îl văd primul episod, îl văd pe al doilea şi pe al treilea, vor ştii România foarte, foarte bine şi o va iubi aşa de mult cât o iubim noi”, detaliază prezentantorul britanic.

A călătorit şi a filmat în multe locuri din lume, dar englezul susţine că România că l-a inspirat cel mai mult: „Românii sunt minunaţi, sunt frumoşi, sunt prietenoşi şi au fost aşa de amabili şi bucuroşi la ceea ce făceam. Şi acesta este motivul pentru care am revenit şi am făcut Wild Carpathia 2 şi Wild Carpathia 3, pentru că peste tot pe unde am fost am fot inspirat să filmez. Şi am întâlnit oameni fantastici. Aşa că pentru a putea să fac episodul trei şi Bucovina şi că să pot să fac Delta Dunării în epsidodul doi şi sudul Carpaţilor... am acoperit orice regiune pe care în care aş putea merge în ţară. Nu am putut să plec fără să fac aceste zone fatastice cu folclorul, cu tradiţiile cu muzică... este atât de mult.. probabil aş fi putut face încă trei”.

„Când ai spus „noi vrem să schimbăm” ai spus-o ca un român!”, îi atrage atenția reporterul „Bonton”. „Da... mi se întâmplă din ce în ce mai des. Chiar îmi caut o casă în zona Munţilor Făgăraş, în sălbăticie, aş vrea să vin aici şi să scriu. O altă meserie a mea este aceea de scriitor. Scriu pentru televiziuni şi pentru radiouri din Marea Britanie şi am şi o carte la care scriu. Şi să fiu în mijlocul naturii, la ţară, mă face să mă simt foarte inspirat şi mă ajută să gândesc şi să scriu. Şi să pot veni aici pentru câteva luni ar fi paradis!”

Întrebat ce știa prima oară când a auzit despre România, Charlie Ottley răspunde: „Aceeaşi ingnoranță şi prejudecată pe care mulţi o au: Transilvania, Dracula. Este atât de plictisitor. În America când zici Transilvania, oamenii nu se gândesc pesiaje sălbatice şi munţi. Ei se gândesc doar la.. arhhh peşteri şi colţi. Şi aceeaşi problemă cu ţiganii care vin spre Marea Britanie şi oamenii cred că România sunt romi, ţigani şi că populaţia romă este un mic procent din România. Şi sunt foarte multe aspecte culturale şi comunităţi.. care o fac aşa de minunată”.

Charlie este un ecologist convins. România e „Plămânul Europei”, crede englezul. Dar această situaţie s-ar putea schimbă dramatic dacă autorităţile şi oamenii de rând nu preţuiesc natură spectaculoasă pe care o are România.

„În Munţii Făgăraş este atât de mult gunoi pe margine. Oamenii aruncă gunoiul pe geamul maşinii, oamenii fac picnic în zona şi lasă gunoiul acolo. Şi asta mă întristează pentru că este un loc aşa de frumos şi este un sacrilegiu să îl tratezi că pe o toaletă”, spune britanicul.

„Progresul, infrastructura şi modernizarea pot uneori să danuneze. Pot să mature lucruri care sunt bune şi importante. Şi pot crea stricăciuni mai mari. Drumuri noi trebuiesc construite şi sunt construite, hoteluri noi înfloresc, şi asta înfloreşte în anumite pari ale României, unde oamenii construiesc clădiri înalte de beton, dar strică integritatea culturală. Pe termen lung, nu va fi bine pentru turism, pentru că oamenii vor observa într-un târziu că este urât totul a fost stricat, nu vrem să mai venim aici”, este de părere Charles Ottley.

„Noi, în Marea Britanie nu am fost foarte responsabili. Asta spun şi în episodul trei, am exploatat orice resursă am avut până la un nivel de neexploatat şi am distrus satele şi am făcut case urâte. Și acum nu sunt multe locuri rămase vechi şi frumoase. Şi România poate face acelaşi lucru dacă vrea şi doreşte. Dar ceea ce îmi doresc este să nu facă aceeaşi greşeală ca noi... pentru că există o alternativă, să oferim oamenilor o alternativă, turismul este o cale”, este de părere britanicul.

Charles Ottley este îndrăgostit de patrimoniul natural al României. El a găsit calea de a promova România. Voluntar. Dezinteresat. Englezul arată lumii comoară pe care o avem şi pe care nu ştim s-o preţuim la adevărata ei valoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri