BONTON. Dragostea pentru România a unui funcţionar public din Camera Lorzilor

Data publicării:
paul wood

Și în această duminică, emisiunea Bonton vine cu subiecte si oameni speciali, cu povești cu iz de altădată și lecții de bun gust și eleganță. Iar una dintre aceste poveşti este cea a unui englez care adoră România, iar dragostea lui a fost atât de puternică, încă de la prima întâlnire, încât a decis să se mute definitiv la Bucureşti.

Paul Wood a terminat Facultatea de Drept la Londra şi a lucrat ca funcţionar public în Camera Lorzilor. Avea un viitor foarte promiţător în faţa sa şi totuşi, în anul 1990 ceva i-a schimbat complet cursul vieţii: a făcut o vacanţă în România. Experienţa respectivă l-a marcat atât de tare încât, 8 ani mai târziu, s-a stabilit în Bucureşti şi a deschis aici o firmă de headhunting.

Realizatorii emisiunii Bonton au vrut să afle ce îl poate determina pe un gentleman perfect, crescut şi educat într-una dintre cele mai puternice civilizaţii ale lumii, să aleagă să trăiască într-o ţară ca România.

Iar răspunsurile sale au fost cel puţin neaşteptate pentru toţi cei care au uitat să mai privească şi părţile frumoase ale României: „Am avut un "coup de foudre" aşa să spun, în 10-15 minute. ... Am avut senzaţia imediat de un loc extrem de poetic. Şi aşa, după 15 ani aici am aceleaşi idei, că este ceva foarte poetic despre România.

Iar Paul Wood spune că lucrurile care îi plac la ţara noastră sunt foarte numeroase: „Am scris ceva pe blogul meu despre 25 de lucruri pentru care îmi place România. Oamenii, bineînţeles, frumuseţea ţării, frumuseţea pe care o găsesc aici, în Bucuresti. ... Niciodată nu este plictisitor aici. Şi eu sunt un tip căruia nu-i place să fie plictisit. În Anglia şi în America fiecare zi este aproape similară cu ziua de dinainte. Aici fiecare zi este poveste.

Experienţele trăite aici l-au determinat pe englez să scrie chiar şi o carte despre Bucureşti. „Am citit foarte multe cărţi despre oraşe, Cairo sau Constantinopol sau Londra, bineînţeles (...) şi am vrut să scriu ceva despre Bucureşti. Puţin despre istorie, puţin despre experienţa mea. ... Este o societate extrem de demodată, extrem de "behind the times" care îmi place foarte mult. Este o societate foarte, foarte umană”, spune Paul Wood.

Sigur că trăind aici, el a descoperit şi lucruri mai puţin plăcute ale României, oameni şi apucături care nu au legătură cu civilizaţia, a avut şi întâmplări nefericite. Şi în urma tuturor experienţelor sale spune că problema cea mai mare a României este lipsa de încredere: „ Asta este de fapt problema cea mai mare în România: lipsa de încredere unul în celălalt şi nu ştiu dacă pentru asta există soluţie.”

Întreaga poveste a unui londonez care a ales să devină bucureştean, duminică, de la 17.30, la Bonton, emisiune realizată şi prezentată de Dana Gonţ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri