BONTON. Florin Iaru: Dacă au fost bătuți, părinții cred că e spre bine lor. Binele nu e un chin

Data publicării:
5. Florin Iaru

Florin Iaru spune că cei șapte ani de acasă sunt esenţiali, în măsura în care părinţii ştiu să insufle copiilor lucrurile cu adevărat importante.

„Familia mea a fost una din aia, cum să vă spun, specială. Ambii părinţi erau profesori. În ciuda regulilor severe din învăţământul de acum 50 de ani nu m-au bătut niciodată. Şi asta a fost temeiul după care am putut să înţeleg că trebuie să-l ascult pe celălalt şi să-l înţeleg pe celălalt, să mă pun întotdeauna în poziţia lui, să vedem dacă ceea ce spun este deranjant sau nu”, spune scriitorul Florin Iaru.

Despre lumea ideală a lui Florin Iaru ar fi multe de spus: ar mai schimba ceva în societatea românească, pe ici pe colo, prin punctele esenţiale dar, pe de altă parte nici nu se vede trăind într-o lume perfectă, pur şi simplu pentru că s-ar plictisi.

„Nu aş schimba nimic esenţial la societatea de azi. Doar aş îndreptă pe ici pe colo. Aş schimba puţin cei șapte ani de acasă. Aş încerca să găsesc mijloacele prin care părinţii să îşi poată petrece timpul mai mult cu copiii lor. Aş schimba într-un fel modul în care gândesc părinţii asupra copiilor lor. Ei ajung la concluzia că dacă au fost bătuţi, obligaţi, chinuiţi, a fost spre binele lor. Eu nu cred niciodată că binele este cu chin, cu obligaţie, cu bătaie. Binele e bine şi atât.

Aş schimba puncte din legislaţie prin care gesturile care vin împotriva comunităţii să fie nu amendate şi nu pedepsite cu închisoare sau grav, ci cu munca în folosul comunităţii. Cel care aruncă hârtie sau gunoaie pe stradă să aibă obligaţia de a ieşi 10 ore să muncească în folosul comunităţii. Să pună flori, să adune gunoiul, să spele strada. Sunt lucruri mici. Ele crează încetul cu încetul acel cadru cât de cât civilizat între oameni. Pentru că, vă spun, lumea e frumoasă dacă e contradictorie. Lumea e interesantă dacă se petrece ceva în ea. Mă gândesc cu groază la o lume perfectă în care n-am mai avea nimic de spus şi n-am mai avea nimic de descoperit”, mai spune scriitorul.

Urmăriți o întâlnire specială cu scriitorul Florin Iaru, duminică ora 17.30, la Bonton, pe Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri