Sari la conținut

BONTON. Nefumătorii, protejați doar de legea bunului simț

România are încă din anul 2002 o lege a fumatului care îi protejează pe nefumători. Teoretic. Practic, singura lege pe care ne putem baza în acest caz este legea bunului simţ.

„Se prevede faptul că este obligatorie instalarea, crearea, construirea unui spaţiu pentru fumat. Trebuie să fie delimitat fizic de spaţiul în care nu se fumează. În locurile publice destinate distracţiei, care au o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi, proprietarul poate decide să îl destineze doar fumatului”, a explicat Magdalena Ciobanu, expert în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Reporterii Bonton au luat o camera ascunsă şi au ieşit în oraş pentru a testa dacă se respctă legea în privinţa fumatului în spaţiile închise. Prima oară s-au urcat într-un taxi.

Reporter: Scuze. Eu nu fumez. Puteţi să stingeţi ţigara, vă rog?

Taximetrist: Păi de-abia acum am aprins-o.

Reporter: Ştiu. Dar nu fumez.

Taximetrist: Păi da, bă. Dar pachetul de ţigări e 125 de mii.

Reporter: Dar eu nu fumez, după cum spuneam, şi mă deranjează fumul de ţigară.

Taximetrist: Păi puteaţi să-mi spuneţi de la început, să mă întrebaţi de când v-aţi urcat dacă sunt fumător, dacă vă deranjează.

Reporter: Tu să mă întrebi pe mine dacă poţi fuma, nu eu pe tine.

Taximetrist: Da, dar ştii, asta e maşina mea.

Au intrat apoi în câteva baruri. Peste tot, acelaşi răspuns.

Iar când legea nu ne protejează, rămâne să ne bazăm pe manierele celor de lângă noi.

„Taxiurile, maşinile de serviciu reprezintă locuri de muncă, prin urmare, teoretic, ar trebui să nu se fumeze în ele”, a mai spus Magdalena Ciobanu.

Fumatul și bunele maniere

„Eticheta în general, nu numai cea referitoare la fumat, face apel la empatie şi la consideraţia faţă de cei din jurul nostru. Fumătorii ar trebui să ţină cont de faptul că nu este în regulă să fumeze de faţă cu nefumători, în spaţii închise, de faţă cu copii”, a adăugat Raluca Dobrovolschi, specialist în bune maniere.

Eticheta fumătorului presupune câteva reguli stricte.

„Este de preferat să nu vorbim cu ţigara în gură, să nu expirăm fumul pe nări şi, la fel, din consideraţie pentru cei din jurul nostru, ar fi bine să ţinem ţigara cu vârful aprins îndreptat în sus, pentru ca fumul să se ridice”, a mai afirmat specialistul în bune maniere.

Iar în cazul doamnelor, există o conduită specială.

Nefumătorii vor aprecia dacă, după ce intră în contact cu un fumător, nu vor mirosi şi ei a ţigară. La fel, în cazul unei vizite în casa unui nefumător, este recomandat să ne abţinem.

„În rutină ar fi bine să intre câteva gesturi, cum ar fi folosirea produselor de împrospătare a mirosului hainelor, părului şi a respiraţiei, iar după fiecare ţigară, spălatul pe mâini va fi apreciat de cei din jur şi, bineînţeles, benefic pentru noi”, a sfătuit Raluca Dobrovolschi.

Concerte fără fum

Călin Cyfer, un cântăreţ de blues, a decis să-şi facă propria lege: la concertele sale nu se fumează.

„De 10 ani cântăm 70, 80 concerte pe an în aceste condiţii şi mi-am dat seama că sunt de fapt un fumător pasiv înrăit şi, dacă voi continua în acest fel, o să am probleme cu sănătatea şi am pus în balanţă”, a explicat acesta.

Decizia sa a avut consecinţe: mai puţine concerte. Au existat însă şi câteva avantaje.

„Am câştigat un public care nu venea la cluburi tocmai din cauza fumului. Au fost oameni care mi-au spus: În sfârşit sunt nişte concerte la care nu se fumează şi de aceea am venit şi noi. Aşa că am început să văd feţe noi la concerte”, a mărturisit artistul.

Muzicianul se ghidează după o regulă simplă: „Un fumător are privilegiul de a fuma în prezenţa unui nefumător, şi nu un drept. Îmi plac oamenii care te întreabă când stau cu tine la masă dacă pot să-mi aprind o ţigară, dacă te deranjează sau nu”.

În România sunt 11 milioane de fumători. Însă dintre aceşti doar 5 milioane fumează activ. Ceilalţi sunt fumători pasivi. Asta pentru că țara nu este în pas cu legislația europeană care reglementează fumatul.

„Proiectul de lege care există din 2010 în Parlament ar aduce România în rând cu celelate ţări civilizate, toate statele Uniunii Europene, care au luat măsuri în această privinţă, anume au interzis fumatul în locurile publice”, a mai afirmat Magdalena Ciobanu, expert în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Manierat sau nu, orice fumător trebuie să ţină minte un lucru: în România, la fiecare 16 minute, cineva moare de cancer pulmonar.