Sari la conținut

BONTON|Universul dintr-o ceașcă. Reguli în ritualul ceaiului

„După mine, ceaiul este una dintre băuturile cele mai interesante. Întâi că este cea mai băută băutură în afară de apă, în al doilea rând, are un trecut istoric, de secole, și în al treilea rând, s-a implicat în cultură destul de mult: sub toate formele”, spune academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

În secolul vitezei şi al tehnologiei, românii învaţă, din nou, să savureze în tihnă o ceaşcă de ceai. Numărul ceainăriilor s-a dublat în ultimii ani şi mai ales tinerii au început să „guste" ceaiul. Un obicei vechi de secole şi născut în Asia a revenit la modă.

„Planta de ceai, Camellia Sinensis, a fost adusă din China de un preot budist, Za Zehn, care s-a dus acolo pentru practică şi a adus şi ceai, dar şi ceremonia în sine. În China între timp s-a pierdut această ceremonie, dar japonezii au păstrat-o”, explică Cristina Comănac, specialist în ritualul ceaiului japonez.

De la popoarele asiatice, planta a ajuns, încetul cu încetul, în Europa. În secolul al XVII-lea elitele europene consumau ceai după propriile ritualuri.

„La mijlocul secolului XIX, pe la 1840, contesa de Bradford (...) petrecându-şi o după-amiază în grădină, a cerut servitorilor să îi aducă ceai şi să pună lângă nişte prăjituri. Şi s-a gândit: Vai, ce mod minunat de a-mi petrece după-masa! Şi după aia a început să facă invitaţii”, povestește Simona Taudor, blogger de etichetă.

„Şi de atunci, ceaiul a devenit o băutură, la început a elitelor, cu un anumit simbolism, cu un anumit protocol, dar după aceea repede a devenit o băutură foarte răspândită în clasele populare şi mai ales în clasele muncitoreşti, şi mai ales la muncitorii foarte greu încercaţi din Anglia, de după Revoluţia industrială, care beau ceai în special ca un stimulant, ca un energizant, în care adăugau şi zahar, pentru a putea face faţă marilor exigenţe ale celor care îi exploatau”, precizează academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

Aşa a apărut „Ceaiul de la ora 5”, un obicei britanic care s-a răspândit în întreaga Europă. A ajuns şi în ţara noastră la începutul secolului trecut.

„Societatea victoriană a avut un efect foarte mare, nu uitaţi că şi rochia de mireasă tot de acolo vine, albă, a avut un impact foarte mare asupra societăţilor europene. Şi noi am copiat. Copiind ceea ce se întâmplă în Franţa, copiind ceea ce se întâmplă la Sankt Petersburg, am adoptat şi noi ritualul ceaiului. Şi se spunea: L-am invitat la ceai. Nu îi zicea Five o'clock, îi zicea ceai! A fost într-adevăr şi l-am apucat prin anii 28, 29, 30, eram obişnuit: te invita după-amiaza la ceai. Cum alteori te invita seara la dineu. Sau, mai rar, la prânz la dejun”, spune academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

„La ceaiul de la ora 5 se servea evident ceai, se serveau prăjiturele, chiar sandvișuri mici, amuse bouche, o gustare...”, arată Simona Taudor, blogger de etichetă.

„Totdeauna a fost aspectul acesta a serviciilor: şi cafeaua, şi ceaiul au lansat în domeniul ceramicii modele, porţelanuri, care erau modele artistice, făcute de marile case, nu? Marile case ale lui Maesen, Saxa, casele englezeşti, casele imperiale ruseşti... făceau porţelanuri speciale”, punctează academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

Ceaiul a fost de la început un bun prilej de socializare. Din acest motiv, servirea acestei băuturi a fost însoţită mereu de discuţii şi poveşti.

 „Se întâlneau și discutau despre literatură, artă, se mai și bârfea din când în când, depinde de cercuri... exact ce fac și englezii de fapt, nu e nicio diferență”, spune Simona Taudor, blogger de etichetă.

„Era ceea ce englezii numesc small-talk. Adică discuțiile acestea banale, obișnuite. În general. Dar nu uitați că erau ceaiuri la care se adunau elite intelectuale care discutau problemele lor științifice, culturale, problemele politice și financiare: toate se discutau în jurul ceaiului”, precizează academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

„Îmi amintesc de la bunică-mea povestiri despre ceaiuri dansante. Presupun că nu se întâlneau până târziu în noapte și acolo era, se făcea pețitul de obicei. Deci se pare că la noi se și dansa la ceai, nu știu ce părere au englezii despre chestia asta”, spune Simona Taudor.

În perioada comunistă, ritualul ceaiul s-a... diluat, iar invitaţiile se făceau rar şi mai ales duminica. În ultimii ani însă, obiceiul de altădată al bunicilor a revenit în atenţia celor tineri, care frecventează ceainării în număr tot mai mare. În plus, sunt interesaţi de tipurile de ceai şi de ritualurile exotice.

„Din câte ştiu, imediat după Revoluţie, cred că în anul 90 sau 91, s-a deschis prima ceainărie din Bucureşti, în cartierul Cotroceni. Iată, aşadar, că imediat după Revoluţie, cineva, un cunoscător sau un iubitor al ceaiului, a simţit nevoia să facă acest gest. (...) Pe măsură ce au trecut anii, desigur că au apărut din ce în ce mai multe ceainării”, spune Veronica Stancu, reprezentantul unei ceainării.

„Sunt foarte populare ceainăriile în ultima vreme, ne orientăm la fel de mult spre ceai ca şi spre cafea, a devenit chiar o cultură, ne interesează ce fel de ceai bem, de unde este adus, cât de mult îl lăsăm să infuzeze şi bineînţeles ne interesează şi bunele maniere: cum îl bem. Şi chestia asta contează foarte mult”, subliniază Simona Taudor, blogger de etichetă.

Chiar daca vremurile de altadată au trecut, eticheta servirii ceaiului a rămas la fel de importantă. Sunt câteva gesturi care ar trebui să fie evitate:

„Niciodată degetul mic nu se ridică atunci când ţinem ceaşca de ceai, de cafea sau orice fel de ceaşcă. Nu este deloc manierat. Niciodată nu lăsăm linguriţa în ceaşcă. Niciodată nu luăm cu mâna cuburile de zahăr. Întotdeauna amestecăm ceaiul fără să facem zgomot”, enumeră Simona Taudor câteva dintre regulile ritualului.

De asemenea, nu este politicos să suflăm în ceaşcă şi nici să înmuiem biscuiţi în ceai.

Niciodată nu scuturăm plicurile de ceai în mod ostentativ, poate riscăm să stropim pe cineva și atunci e chiar neplăcut.

Suntem departe de englezi, care consuma aproape 2 kilograme de ceai pe an de persoană: un român consumă, în medie, doar 70 de grame anual. Însă obiceiul fermecător al ceaiului de după-amiază ne atrage din ce în ce mai mult. Iar dacă ar fi să reținem o singură regulă legată de ritualul ceaiului, aceea ar fi: să îl bem întotdeauna cu bună dispoziție și într-o companie placută.

Etichete: Bonton , ceai , constantin balaceanu stolnici , ritualul servirii ceaiului , cum se bea ceaiul , istoria ceaiului , eticheta bautul ceaiului , five o clock tea

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale