„CA-N FILME”. Criminali cu sânge rece la Hollywood – ce este clișeu și ce este adevăr

Data publicării:
criminali

Charles Starkweather: 11 victime împuşcate sau înjunghiate cu un cuţit în anii 50. A fost prins şi condamnat la moarte.

Jeffrey Lionel Dahmer: 17 victime, ucise cu bestialitate de-a lungul a trei decenii. A fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Ted Bundy: 35 de victime în numai 5 ani. A fost condamnat la moarte.

Andrei Romanovich Chikatilo, zis și Măcelarul din Rostov: 53 de victime în 12 ani. A primit pedeapsa capitală după un deceniu în care s-a jucat cu mințile polițiștilor și cu nervii cetățenilor ruși.


„Criminalii pe care i-am cunoscut eu nu au nici cea mai mică remușcare! Ori, dacă nu ai mila și remușcare, nu ești om! N-a pus în tine Dumnezeu grăuntele”, spune Tudorel Butoi, psiholog criminalist.

„Avem în noi, la nivel de germene, sadismul, masochismul, violenţa, componentele agresive, comportamentele de atac şi de apărare. Astea sunt lucruri cu care ne-am născut în gene. Şi sigur că, atunci când în algoritmul acesta social ne întâlnim cu tot felul de obstacole, de oprelişti socio-economice, de performanţă, personală, cu egoismul semenilor noştri, cu riposta lor, pornind de la ironie şi aşa mai departe, subconştient fiecare din noi ne încărcăm cu tensiuni şi pulsiuni abuisale. Pe care vizionarea unor astfel de filme le descarcă”, subliniază el.

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a privit criminali în ochi şi a consolat rudele victimelor.

„Filmele ăstea despre care vorbim noi acum, eu le-am trăit. Pentru mine, filmele ăstea sunt meciuri jucate”, spune psihologul criminalist.

De-a lungul vieţii sale, Tudorel Butoi a ajutat la prinderea a 11 criminali în serie din România.

Cinematograful Hollywoodian ne-a învăţat că aceşti „serial killers”, sau criminali în serie, au rădăcini foarte bine împământenite în istoria Statelor Unite ale Americii. Este ţara tuturor posibilităţilor şi, aparent, a celor mai sângeroşi ucigaşi.

„Cred că primul autor de cinema care a făcut foarte serios un sondaj în lumea asta tenebroasă și chiar de la început a fost Hitchcock. A avut o obsesie permanentă în viața lui și în cariera lui cu criminalii, criminalitatea, linia de demarcație care îl face pe un om să fie criminal. Profilul psihologic al unui asasin în serie, romanțat de exemplu, e în Psycho, al lui Hitchcock, în care Normal Bates e un compozit care se trage și din Ed Gayne”, afirmă Alin Ludu Dumbravă, critic de film.

„Acum, dacă privim retrospectiv, filmele cu criminali în serie sunt foarte bine împământenite și în cinematograful european clasic”, spune Sebastian Ceolca, critic de film.

Aceste filme au şi multe clişee. Tudorel Butoi ştie deja cum se va desfăşura un astfel de film, încă de la primele cadre.

„Filmul în care serial-killer-ul își rostogolește faptele crează la spectator tensiunea, așteptarea, deznodământul. Cine este telespectatorul sau spectatorul? Este omul! Ce are el undeva în gena sa? Curiozitatea! Curiozitatea îl mână să vadă în derularea filmului ce se va întâmpla. Scapă victima? Este identificat autorul? Dacă este identificat, i se vor putea aproba faptele? Ia să vedem cine i se opune făptuitorului? Apare carismaticul polițist, exigentul procuror”, explică Tudorel Butoi.

„Din seria filmelor cu criminali în serie aș menționa filmul Dahmer regizat de David Jachobson din 2002, cu Jeremy Renna, a cărui asemănare cu notoriul criminal este izbitoare”, spune Sebastian Ceolcă, critic de film.

Dahmer a ucis numai bărbaţi, în majoritatea lor homosexuali şi de culoare. Andrei Romanovich Chikatilo ucidea doar femei şi copii, iar poliţia a reuşit cu greu să strângă dovezi împotriva lui.

„Aş începe cu Zodiac. Unde regizorul s-a folosit extrem de mult de poveştile paralele. Ţi-a introdus, criminalul apare foarte puţin. Ţi-a introdus o pereche de poliţişti, o pereche de ziarişti extrem de şarmanţi cu toţii, personalităţi puternice cu toţii, care te duc, îţi fac traseele neaşteptat...”, povestește actrița Anca Androne.

The Zodiac Killer nu a fost găsit nici până în ziua de astăzi.

Sarcina cea mai dificilă cade, am zice noi, pe umerii actorului. Acesta trebuie să între într-un rol dificil şi să sondeze emoţii pe care nu le-a avut niciodată. Să ne gândim la rolul pe care Charlize Theron l-a avut în filmul „Monster” din 2003, când a interpretat-o pe Aileen Carol Wuornos, o ucigaşă ce a omorât 7 bărbaţi. Charlize este de nerecunoscut.

Cum să scapi de un cadavru ca-n Goodfellas

Realizatorii acestor filme au încercat, iar şi iar, să găsească răspunsuri la marea întrebare care apare în cazul unei crime: „de ce?” Ce îi motivează pe aceşti oameni să recurgă la asemenea fapte? Sebastian Ceolca ne dă un exemplu.

„Aș menționa Goodfellas, al cărui scenariu este bazat pe carte Wiseguys, carte la care, la rândul ei, este destul de mult bazată pe mărturiile lui Henry Hill, personajul jucat în Goodfells de Ray Leota. Așa cum vedem și în Goodfellas, majoritatea evenimentelor sunt narate de personajul lui Ray Leota, un gangster care a existat în realitate, astăzi este într-un program de protecție a martorilor, din care s-a deconspirat la un moment dat acum câțiva ani, publicând o lista pe internet cu 10-15 sfaturi despre cum poți scăpa de un cadavru, atunci când te pomenești cu el”, spune Sebastian Ceolca.

Unul dintre aceste sfaturi era: „asigură-te că un prieten al tău are o fermă de porci, dar evită să mănânci hot dog o perioadă”.

Tudorel Butoi crede că toate aceste filme ar trebui să aibă un final fericit, în care criminalul este prins, ca puterea exemplului să îi înveţe pe oameni să nu mai încalce legea. În realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Mulţi criminali în serie nu au fost prinşi, răul este mai aproape de noi decât credem, iar viaţa, de cele mai multe ori, bate filmul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri