Ca-n filme. „Heli”- o combinaţie de duritate şi violenţă

Data publicării:
amat escalante

Câştigător la Cannes al premiului pentru regie cu filmul “Heli”, Amat Escalante crede că datoria lui este să spuna adevarul, în ciuda criticilor care cred ca ar trebui să fie închis pentru că distruge reputaţia ţării sale. „A durat cam cinci ani să scriu "Heli", are legătură cu ce se întâmplă în Mexic de vreo şapte ani. Mexicul este un loc foarte frumos, foarte plăcut, locuiesc acolo, dar de acum vreo 7 ani există un război împotriva traficanţilor de droguri. (...) nu e că mă consider un trădător al ţării mele, ci îmi iubesc ţara şi sunt îngrijorat pentru ea. Ce se întâmplă cu ţara mea îmi provoacă multe emoţii, aşa că am făcut un film despre asta”, spune Escalante.

În „Heli", cel mai mare succes al regizorului mexican de pînă acum, drogurile distrug viaţa unei familii sărace. Şi asta se întîmplă deşi membrii ei nu au nicio vină şi nicio legătură cu traficanţii. „Am vrut să spun o poveste despre una dintre aceste situaţii, o familie care are o legătură cu traficul de droguri. Şi astfel a fost bine într-un fel, pentru că era o situaţie dramatică, aşa că am creat povestea astfel încât să pot spune ceva, printr-un tip, Heli şi sora lui, Estela, şi au parte de bucluc şi să spunem că au o aventură. Filmul arată ce li se întâmplă.”

Amat Escalante nu face filme pentru oricine. Producţiile regizate de el sunt dure şi te lovesc direct în stomac. Iar regizorul n-are de gând să le îndulcească, în ciuda criticilor.

Amat Escalante s-a născut în Barcelona, din părinţi mexicani. A studiat filmul în Cuba, la academia fondată de scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez. Alte doua filme pe care le-a regizat au avut premiera la Cannes. „Sangre", din 2005, a câştigat premiul FIPRESCI la secţiunea „Un Certain Regard" si bine primita a fost si următoarea sa peliculă, „Los Bastardos", din 2008.

Interviul complet poate fi urmărit duminică, 17 noiembrie, de la ora 16.20 pe Digi24, în cadrul emisiunii Ca-n filme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri