„Ca-n filme”. În culisele lumii animate a lui Walt Disney

Data publicării:
walt disney

Desenele animate sunt de multe ori prima întâlnire cu ficțiunea, iar de cele mai multe ori, prima a fost cu unul dintre personajele lui Walt Disney, un magician care încântă copiii cu producțiile sale de zeci de ani. Disney a creat un adevarat imperiu construit pe imaginație, inovație oi ambiție.

La fel ca majoritatea primilor animatori, Walt Disney a început la un ziar, acolo unde crea benzi desenate sau caricaturi politice. Disney a devenit interesat de animaţie după ce a lucrat la o companie de publicitate, unde a creat reclame cu personaje decupate. A învăţat animaţia citind şi experimentând acasă.

Primul personaj de succes, Mickey Mouse

Primul lui „copil” de succes a fost Mickey Mouse, şoricelul cu comportament uman, creat în 1928, în scurtmetrajul „Steamboat Willie”. Acest personaj i-a adus animatorului nouă nominalizări la Oscar, în următorii ani. Walt Disney a găsit inspiraţia pentru Mickey atunci când a văzut un şoricel cuminte jucându-se pe biroul lui din Kansas City. În 1932, Disney a câştigat un Oscar pentru crearea lui Mickey Mouse şi a altor personaje celebre ca Donald Duck, Goofy şi Pluto.

Mickey Mouse a apărut în peste 130 de filme, inclusiv în lungmetrajul „Fantasia” (1940).

„Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” a fost primul lungmetraj al studiourilor Disney, care a devenit cel mai de succes film al anului 1938. Dar, înainte ca proiectul să fie terminat, el era poreclit de sceptici „Nebunia lui Disney”. Aceştia erau convinși că proiectul va îngropa studiourile. Animatorul nu s-a lăsat speriat şi a investit şi mai mult în producţie. Atunci când a rămas fără bani, el a arătat băncilor o primă variantă de montaj, pentru a obţine fonduri suplimentare. Până la urmă, filmul a intrat în istorie ca unul dintre primele lungmetraje produs în Technicolor.

Lucrul la „Albă ca Zăpada” a început în 1935 şi s-a încheiat în 1937. Producţia a încasat opt milioane de dolari, echivalentul a 132 de milioane în zilele noastre.

Pentru „Albă ca Zăpada”, Disney a primit o statuetă Oscar normală şi încă şapte mai mici.

Unul dintre cele mai îndrăgite filme Disney este „Dumbo”, din 1941, povestea unui elefănţel care vrea să... zboare. Acesta, premiat ulterior cu un Oscar, a fost realizat cu un buget foarte mic, pentru că lungmetrajele anterioare, Pinocchio şi Fantasia, au avut încasări sub așteptări. „Dumbo” este cel mai ieftin film Disney din istorie şi ultimul care a avut fundaluri pictate în acuarelă. Elefantul este singurul erou principal marca Disney, care nu vorbeşte.

Dumbo este şi filmul preferat al lui Walt Disney, dintre cele realizate de studiourile sale.

Datorită lungmetrajelor care au urmat, copiii au crescut cu Cenuşăreasa, Frumoasa Adormită, Peter Pan sau Pinocchio, aşa cum le-au văzut în filme. Pentru prinţesele Disney, animatorii s-au folosit de modele şi actriţe precum Helene Stanley, Eleanor Audley sau Sherri Stoner.

Aladdin, din filmul cu acelaşi nume, este o combinaţie între trăsăturile lui Michael J. Fox şi Tom Cruise.

Pentru a-şi anima personajele, de multe ori angajaţii studiourilor Disney se foloseau de modele în... carne şi oase. Aşa a fost şi cazul tinerei actriţe Kathryn Beaumont, care a fost filmată în timp ce îndeplinea aceleaşi mişcări precum personajul principal din „Alice în Ţara Minunilor”.

Cum a luat naștere parcul de disctrații Disneyland

Din animator, Disney a devenit şi antreprenor atunci când şi-a dat seama că marca pe care a creat-o poate să fie extrem de profitabilă. Aşa a luat naştere parcul de distracţii Disneyland, în 1955. Designul a fost inspirat de Electric Park, un loc în care Walt îşi ducea sora în copilărie.

Construcţia parcului a costat 17 milioane de dolari. La deschiderea parcului au participat 28.000 de oameni, jumătate aveau bilete contrafăcute.

Walt Disney a devenit şi... personaj de film. În decembrie va avea loc lansarea lungmetrajului „Saving Mr. Banks”, în care Tom Hanks îl interpretează pe cunoscutul animator. Filmul este produs chiar de studiourile Disney.

În anii 80 şi 90, studiourile au lansat producţii de succes precum „Mica Sirenă” şi „Frumoasa şi bestia”.

Pentru Ariel, personajul din „Mica sirenă”, animatorii s-au inspirat din picturi, sculptura din Copenhaga şi actriţa Alyssa Milano.

Deşi în ultimii ani animaţiile cu buget mare au fost majoritatea generate pe calculator, noul director al studiourilor Disney, John Lasseter, promite că era animaţiilor bidimensionale nu s-a încheiat încă.

Între timp, studiourile lansează producţii tridimensionale precum „Wreck-It-Ralph”, „Bolt”, „Tangled” şi, în curând, „Frozen”.

„Chicken Little” a fost prima animaţie tridimensională a studiourilor Disney.

Personajele românești

Şi românii au personajele noastre animate, care au influenţat generaţii, precum Haplea, Cocenel, Miaunel şi Bălănel. Cel mai cunoscut a apărut în 1956, atunci când marele animator român Ion Popescu Gopo a desenat ... ecuaţia „10=11”, a întors desenul şi aşa a apărut chipul omuleţului lui Gopo. Scurtmetrajul cu acest personaj, „O scurtă istorie”, a câştigat primul Palme D'Or românesc la Cannes, pentru scurtmetraj. Ion Popescu Gopo ştia că nu poate să concureze ca volum de lucru cu Walt Disney, care avea la dispoziţie mii de oameni.

Walt Disney a ştiut cum să creeze personaje nemuritoare. Şi pentru cei care le-au văzut de la început, în anii '30, şi pentru copiii care descoperă acum, pentru prima oară, magia animaţiei.

Urmăriți integral reportajul „Ca-n filme”, în materialul video atațat, pentru a afla părerea specialiștilor din domeniu despre lumea lui Walt Disney: actriţa Ada Condeescu, criticul de film Dana Duma, producătorul Ron Diamond și animatorii Sebastian Cosor, Michel Ocelot, Ana Maria Buzea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri