CA-N FILME. TIFF - zece zile în care la Cluj s-a mâncat film pe pâine

Data publicării:
tiff

„Nu vreau să pară că exagerez, dar acest festival este unul dintre cele mai importante din circuitul festivalier. Eu merg la unul sau două festivaluri de film în fiecare lună, pe tot parcursul anului. Întotdeauna am spus că TIFF-ul este locul în care de cel puțin 2-3 ori în timpul festivalului sunt treaz când răsare soarele, pentru că stau într-o cafenea vorbind cu colegi și prieteni. Este un sentiment frumos, este ceea ce ar trebui să fie de fapt cinematografia, este ceea ce de fapt ar trebui să fie un festival de film!”, spune Jay Weissberg, critic de film la „Variety”. 

„Joi e ziua în care se întâmplă la Cluj un fel de debarcare în Normandia, vin sute de oameni, invitați din toată lumea la festival... așa că să vină lumea la film, e tot ce pot sa spun!”, declara Tudor Giurgiu, președintele TIFF, în prima zi.

„Eu am fost mereu foarte pasionată de noul val al filmului românesc. Așa că atunci când am fost invitată la TIFF, am întrebat în stânga și în dreapta și toți mi-au spus că acest festival are o reputație covârșitoare”, explica Eliza Hittman, regizor „It felt like love”.

Ieri seară, în Sala Mare a Teatrului Național din Cluj, tensiunea era palpabilă. Peste 1000 de persoane s-au îmbrăcat ca pentru covorul roșu și au așteptat cu sufletul la gură să vadă ce producții vor pleca acasă cu premiile cele mari din cadrul Competiției TIFF. Spre mulțumirea majorității cinefililor, Trofeul Transilvania a plecat anul acesta în India, primit de filmul „Corabia lui Tezeu”. 

Trofeul Transilvania are o valoare de 15.000 de euro. 5.000 de euro valorează Premiul pentru cea mai bună regie, care anul acesta a fost luat de Rikiya Imaizumi, pentru "Ceasul rău, pisica neagră" (Japonia). Iată lista câștigătorilor. 

„Ritualul meu de a mă pregăti pentru TIFF înseamnă multe nopți nedormite, de obicei săptămâna dinaintea TIFF-ului, media este de trei ore jumate, patru ore pe noapte. Deci cam ăsta e ritualul. Și undeva înainte de începerea festivalului, cu o noapte înainte, dorm bine. Asta e tot!”, explică Tudor Giurgiu. 

TIFF 2013 - fonduri mici, dar oameni cu inimi mari

„E o ediție ceva mai serioasă sau poate ne-am confruntat noi cu o problemă ceva mai serioasă. E prima oară în istoria TIFF-ului când ne confruntam cu cele mai mari tăieri de buget. E o ediție de criză. Aș vrea să le mulțumesc tuturor colegilor din echipa TIFF-ului că nu au plecat în momentul în care li s-a spus că salariul va fi afectat cu niște procente”, spunea Mihai Chirilov, la deschiderea festivalului. 

Primul weekend de TIFF a stat sub semnul ploii, dar și al fiestei iberice. În cinstea regizorului spaniol Pablo Berger, al cărui film Blancanieves a fost proiectat în aer liber pe domeniul Banffy din satul Bontida, s-au întins mese mari, s-a gătit mâncare ca-n Spania, s-a dansat și, dacă ploaia mocăneasca nu i-ar fi udat până la oase pe spectatori, cu siguranță că ar fi strigat și câte un “Ole!”.

Școală de film

TIFF a însemnat nu numai distracție, dar și multă muncă și, de fapt, școală de film pe pâine. Transilvania Talent Lab a organizat o serie de seminarii, cursuri și masterclass-uri. Școala de film a debutat cu Nik Powell, unul dintre cei mai importanți producători de film din Marea Britanie. El este omul responsabil pentru succesul unor producții ca „Scandal”, „Mona Lisa” sau „The Crying Game”.

Și echipa emisiunii Ca-n filme a avut ce să învețe de la invitații străini aduși de TIFF în țară. O adevărată onoare a fost întâlnirea cu directorul de imagine Ed Lachman, care a lucrat pentru filme ca „Erin Brockovich”, „The Virgin Suicides”, „The Limey”, „Selena”, „Less Than Zero”, „Desperately Seeking Susan” și „The Lords of Flatbush”.

Selecția de filme 2013 a fost făcută cu multă migală. „Practic, care este indicatorul: o sală plină și aplauze necontrolate la finalul proiecției. Și uneori, proiecții la care se întâmplă ca regizorul să nu fie prezent. Și asta mi se pare un semn de admirație necondiționată, lipsită de orice slugărnicie”, explică Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Clujul a fost asaltat de cineaști români. Și asta pentru că în cadrul TIFF 2013 au loc în fiecare an Zilele Filmului Românesc. În selecţia ZFR au intrat 11 lungmetraje şi 20 de scurtmetraje, proiectate la Cluj în prezenţa regizorilor şi a unora dintre membrii echipei. În premieră absolută, la Cinema Florin Piersic, a rulat Domnişoara Christina, noul film al lui Alexandru Maftei, o adaptare după proza fantastică a lui Mircea Eliade. 

TIFF-ul nu se adresează numai cinefililor, ci oricărui om cu energie, poftă de viață și petrecere! Luni au venit în Cluj cei de la The Tiger Lillies, marți ne-au încântat austriecii de la The Sofa Surfers, iar în restul săptămânii am avut parte de concerte de la Luiza Zan, Țapinarii și Byron.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri