CANNES. "La vie d'Adèle" a primit marele trofeu Palme d'Or

Data publicării:
trofeu 1

Juriul prezidat de Steven Spielberg a recompensat filmul regizat de Abdellatif Kechiche. Regizorul a urcat pe scenă alături de cele două actrițe, Lea Seydoux și Adèle Exarchopoulos. 

Abdellatif Kechiche a dedicat filmul "La vie d'Adèle" („Blue is the Warmest Colour”)  „tineretului tunisian care vrea să trăiască liber, să se exprime și să iubească liber”.

Criticul de film Irina Margareta Nistor a avut numai cuvinte de laudă la adresa peliculei câştigătoare, pe care o consideră bine realizatză şi intensă.

În direct la Digi24, aceasta a declarat: „E foarte bine făcut filmul, are trei ore, e intens. Vine într-un moment cu foarte multe discuţii pe subiectul respectiv, adică un cuplu gay de două fete. E un subiect care apare, de-a lungul timpului, în foarte multe pelicule, dar aici e tratat trei ore non-stop şi, într-adevăr, cu scene extrem de explicite, dar bine stăpânite, fără să dea în vulgar. Spunea şi Spielberg că pentru prima dată au decis ca Palme d'Or să se împartă în trei, adică regizorul şi cele două actriţe”.

Marile premii ale acestei ediții:

Cel mai bun actor: americanul Bruce Dern, 76 de ani, pentru rolul din „Nebraska”, peliculă semnată Alexander Payne. 

Cea mai bună actriță: Bérénice Bejo, pentru rolul din „Le Passe” în regia iranianului Asghar Farhadi.  

Premiul juriului: „Like father, like son” al japonezului Kore-Eda Hirokazu.  

Cel mai bun scenariu i-a fost atribuit chinezului Jia Zhangke pentru „A touch of Sin”.  

Cel mai bun regizor a fost desemnat mexicanul Amat Escalante, care a semnat „Heli”.

Marele premiu al juriului: „Inside Llewyn Davis” semnat de Joel și Ethan Coen   

Premiul pentru scurtmetraj: „Safe” regizat de Moon Byoung-Gon  

Regizorul Tudor Jurgiu a primit premiul III la secţiunea Cinéfondation

Un român se află printre câştigătorii ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes. Tudor Cristian Jurgiu a primit premiul al treilea la secţiunea Cinefondation, pentru scurtmetrajul "În acvariu".

Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor realizate de studenţi sau tineri absolvenţi şi a fost introdusă în competiţie în 1998 de preşedintele festivalului, Gilles Jacob.

În anul 2009, Tudor Jurgiu a absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film I.L. Caragiale, la secţia Regie Film şi TV. A regizat trei scurtmetraje şi un documentar, în timpul studiilor, iar în 2009 a realizat scurtmetrajul Nunta lui Oli. Această peliculă a câştigat mai multe premii, printre care şi distincţia pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Leeds, din Marea Britanie.

Cristian Mungiu a făcut parte din juriu

A fost pentru prima dată când România a avut un reprezentant în cadrul juriului Festivalului de film de la Cannes. Cristian Mungiu, el însuşi câştigător al marelui premiu al festivalului, în 2007, a stat în juriu alături de actriţa Nicole Kidman, actorul francez Daniel Auteuil, regizorul taiwanez Ang Lee şi, desigur, preşedintele juriului, regizorul american Steven Spielberg.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 15 mai. 4.800 de jurnalişti au acoperit evenimentul căruia i-a fost alocat un buget de 20 de milioane de euro. Au fost create peste 3.000 de locuri de muncă temporare, iar 700 de poliţişti au patrulat 24 de ore din 24 pentru preveni incidentele. Cu toate acestea, s-au produs două furturi de bijuterii, care valorau peste trei milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri