Caseta cu bijuterii a Mediteranei. Malta oferă istorie, artă şi destindere

Data publicării:
malta

Cu peste cinci mii de ani în urmă, o populaţie misterioasă construia în Malta temple megalitice care astăzi nasc uimire şi întrebări fără răspuns.

Mai târziu, fenicienii, grecii, romanii, arabii, bizantinii şi normanzii colonizează insula, iar apoi Cavalerii Ioaniţi o preiau pentru aproape trei secole, până când sunt alungaţi de Napoleon.

Apoi o ocupă englezii, care rămân până în 1964, când Malta devine un stat independent.

Pentru români, bucata de pământ din centrul Mediteranei este accesibilă, chiar dacă nu există zboruri directe.

Un drum cu avionul din Bucureşti spre Malta include cel puţin o escală. Multe agenţii de turism oferă însă sejururi la preţuri accesibile cu zboruri charter, de la 200 la peste 400 de euro, care includ şi vizitarea insulelor cu ghizi români.

Arhipelagul cuprinde şase insule, dintre care trei sunt locuite: Malta, Gozo şi Comino. Frumuseţea blândă a insulelor atrage turiştii din întreaga lume, cu stânci de culoarea mierii care coboară în mare, peşteri subacvatice, plaje mărunte, golfuri scăldate de cea mai limpede apă a Mediteranei.

Preţul unui loc la hotel diferă în funcţie de confort, dar în general este destul de accesibil, mai ales dacă rezervarea este făcută din timp.

În plin sezon, un loc pentru o persoană începe de la 48 de euro şi poate ajunge la preţuri destul de piperate.

Oricât de mic e arhipelagul, turistul are de unde alege. Catedralele şi bisericile sunt aproape patru sute. Cea mai cunoscută şi vizitată este catedrala barocă Sf. Ioan, pentru că aici se află o capodoperă a Renaşterii, tabloul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pictat de Caravaggio.

De fapt, cu cele 320 de monumente strânse pe 55 de hectare, capitala Valleta este cea mai aglomerată zonă istorică din lume.

Iar cartierul Mdina este una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale locuite din Europa, cu străzi înguste şi şerpuite, cu palate şi fortificaţii.

Pentru iubitorii de suveniruri, există Merchants Street, cu zeci de magazine, restaurante şi cafenele. Plajele numeroase cu nisip roşu îi atrag pe iubitorii de soare şi apă, care pot face şi excursii cu barca, de exemplu la Grota Albastră, o faimoasă arcadă din stâncă erodată de mare.

Templele megalitice de la Hagar Qim, Tarxien şi Hal Saffieni, mai vechi decât Piramidele, îi atrag pe îndrăgostiţii de taine ale istoriei. Iar noaptea, sute de discoteci, localuri şi restaurante stau la dispoziţia oaspeţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri