Sari la conținut

Cât a costat consolidarea Palatului Culturii din Iași

 

FOTO: Dan Luca

Ministrul Vlad Alexandrescu le-a spus jurnaliștilor că investiția s-a desfășurat în două etape, cu o durată totală de patru ani și patru luni, în intervalul septembrie 2008 — ianuarie 2016. După o perioadă de trei ani, monumentul a intrat în conservare. Lucrările s-au reluat în octombrie 2014, întrucât a apărut necesitatea de a suplimenta fondurile disponibile inițial pentru continuarea și finalizarea tuturor lucrărilor care să permită aducerea întregului edificiu la starea optimă de siguranță și funcționalitate, dar și la cea de monumentalitate excepțională.

„Costul lucrărilor a fost de 26.120.622 euro, fără TVA, pentru o arie de 34.000 de metri pătrați, aceasta fiind cea mai vastă lucrare de acest gen din România. La restaurare au lucrat 350 de muncitori și specialiști. Palatul Culturii este al treilea obiectiv reabilitat în județul Iași, după Palatul Cuza de la Ruginoasa și Teatrul Național Vasile Alecsandri”, a explicat ministrul Vlad Alexandrescu.

Proiectul de consolidare și restaurare a prevăzut consolidări la planșee cu centuri de beton armat, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice în centuri, consolidarea în pod cu sistem de grinzi. Pentru partea arhitecturală au fost prevăzute intervenții de tipul demontării tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate și protejarea pardoselii artistice, montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolații orizontale, reparații totale ale tâmplăriilor din lemn și metal și înlocuirea cercevelelor exterioare cu altele de stejar sau lamelate cu geam termopan, reparații ale pardoselilor din marmură și a scărilor din mozaic, restaurarea integrală a fațadelor. De asemenea, în curțile interioare este prevăzută montarea a două ascensoare cu aspect transparent decorativ. Concomitent cu lucrările de structură și arhitectură, s-a realizat integral și sistemul de instalații.

Construit în stil neogotic, după planurile arhitectului I.D. Berindei, lucrările la Palat s-au desfășurat pe parcursul a două decenii, între anii 1906-1925. Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul Culturii se înalță peste ruinele curților domnești medievale, atestate documentar în 1434. De asemenea, au fost folosite, parțial, și temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturza (1841-1843) și demantelat în 1904.

Edificiul este considerat un adevărat „cântec de lebădă” al arhitecturii romantice din secolul al XIX-lea. Fiind o realizare arhitectonică remarcabilă, edificiul s-a impus ca o adevărată efigie a vechii capitale a Moldovei. Clădirea este considerată de însemnătate națională, fiind inclusă pe Lista Monumentelor Istorice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Palatul a slujit drept cazarmă a trupelor germane și, ulterior, sovietice. Clădirea a servit ca Palat de Justiție până în 1955, an în care a fost destinat găzduirii uneia uneia dintre cele mai importante instituții culturale din țară, reunite sub denumirea de Complexul Național Muzeal Moldova din Iași.

Construcția, concepută fără rosturi și cu două sisteme constructive, a avut nevoie, după numai 16 ani de la darea să în folosință, de unele lucrări de consolidare, în 1938, care au fost continuate după cutremurul din 1940. Degradările s-au accentuat după cutremurul din 1986, când au apărut fisuri și crăpături, dar și deteriorări pe importante suprafețe din pereți, tavane și la nivelul elementelor ornamentale.

Palatul Culturii din Iași găzduiește patru muzee de talie națională, fiecare cu o îndelungată tradiție: Muzeul de Artă, înființat în 1860, Muzeul de Istorie a Moldovei, ale cărui începuturi coboară până la 1916, Muzeul Etnografic al Moldovei, ale cărui baze au fost puse în 1943 și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, al cărui prim nucleu a fost creat în 1955 și al cărui nume este un omagiu adus omului de știință ieșean. Tot în Palatul Culturii își are sediul și Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, care are o prestigioasă activitate de peste patruzeci de ani.

CITIȚI ȘI:

FOTOGALERIE. Palatul Culturii din Iași, adus la strălucirea de altădată