Sari la conținut

Cât costă o noapte de cazare în vila lui Ceaușescu de la Soveja

Cabana Dragomira de la Soveja a fost construită în 1976 şi a fost vizitată de Nicolae Ceauşescu de două ori: prima dată în 1977 şi a doua oară în 1980, atunci când a împuşcat un cerb carpatin pentru care a obţinut recordul mondial.

Ghiţă Răduţă, şeful Ocolului Silvic Soveja: Se spune despre Ceauşescu că împuşca altcineva... Era foarte bun vânător, foarte bun ochitor şi vreau să vă spun că la acest cerb împuşcat în 1980 a tras la 200 metri el, nu altcineva.

Vila poate adăposti 12 persoane. Din anul 2007, cabana a intrat în circuitul turistic. Cei care își doresc să doarmă în patul lui Ceaușescu, o pot face pentru 400 de lei pe noapte.

Cabana are două dormitoare matrimoniale. Dormitorul unu care e şi apartament cu anticameră, în care a dormit Ceauşescu şi în 1977 şi împreună cu Elena Ceauşescu a dormit şi în 1980.

Lucian Zamfir, director Direcţia Silvică: În general vin oamenii care ştiu de această cabană. La un moment dat a fost promovată şi prin agenţiile de turism dar am renunţat ulterior pentru că nu se justifica cheltuiala în plus.

Dacă până în anul 2007 cabana era un domeniu preferat de vânatori, acum ea este vizitată doar de câțiva călători rătăciți.

Ghiţă Răduţă, şeful Ocolului Silvic Focşani: Nu au ce să facă altceva... vin şi se odihnesc. Preferă mai degrabă categoria de vârsta peste 45-50 de ani, când zic vin la munte şi mă odihnesc. Mai mult în weekend avem musafiri.

Doar câțiva localnici își mai amintesc faptul că prin acest loc a trecut fostul dictator.

„Chiar a mâncat după mâinele noastre. I-am dat lapte, caşcaval. Veneau pădurarii

L-am văzut, trecea pe strada asta pe aici. Mergea la cabană aici care o avea pentru dânsul”, spun localnicii.

Lipsa turiștilor este cauzată și de faptul că stațiunea cu cel mai ozonat aer din Europa a ajuns o paragină.

Daniela Enache, agent de turism: Chiar zilele trecute am avut o cerere de 250 de persoane care vin în zona Vrancei şi voiau să viziteze Soveja. Ca obiective foarte puţine am avut să le prezentăm.

Pâna în anul 1990, stațiunea Soveja era considerată Perla Vrancei, fiind vizitată, anual, de mii de turiști. Acum îi poți număra pe degetele de la o mână.