Sari la conținut

Ce loc poate fi vizitat pentru noroc în anul următor  

Sute de turişti curioşi au venit să descopere minunăţiile adăpostite în Peştera cu cristale Farcu, din judeţul Bihor. Oamenii sunt surprinși de cristalele din galerii, care prind forme dintre cele mai ciudate.

„Au forme foarte interesante, unele sunt chiar interpretabile, unul fiind moș Crăciun sau Sfânta Maria sau chiar o libelulă”, a declarat o tânără. 

Totodată, sunt şi turişti superstiţioşi, care cred că Peştera din Bihor le aduce noroc în anul care vine.

„Unii turiști vin la peșteră pentru a le purta peștera mult noroc. Am avut în urmă cu doi ani de zile care și-au făcut revelionul în peșteră”, a declarat Florian Petrița, localnic din comuna Roșia.

Cristalele de calcit din Peșterea din Bihor nu se mai găsesc în altă parte din România.

„Sunt peste 400 de peșteri descoperite în Roșia, dar asta este singura amenajată și e o curiozitate pentru ei să vadă cristalele din calcit care nu se mai găsesc în altă parte în România, nici măcar în Europa. O peșteră cu cristale din calcit deschisă pentru turiști există doar în Africa de Sud”, a declarat Valentina Ciuhandu, ghidul peșterii.

Peştera este amenajată într-o fostă mină de bauxită. Pe lângă cristalele care pot fi admirate aici turiștii care vizitează peștera pot vedea într-un mic muzeu al mineritului o parte din utilajele folosite pentru extragerea bauxitei.

Accesul în peşteră costă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.