Cea mai mare colecție de flori de mină din România, expusă în sufrageria unui bătrân

Data publicării:
minerale

Nea Costică strânge flori de mină încă din tinerețe. A sperat ca în România să fie deschis un muzeu al mineralelor unde să poată expune și el preţioasele pietre, dar a ajuns la 90 de ani şi acest lucru nu s-a întâmplat. Cum autoritățile nu au acordat importanță pasiunii sale, nea Costică și-a transformat casa într-un mic muzeu.

Pentru mine a fost scopul în viață să salvez de la distrugere mineralogia Banatului, ceea ce am și reușit. E foarte greu de precizat câte piese am pentru că am făcut mari donații tării. La Muzeul Național o mașină întreagă, un camion de lăzi am donat acum 40 de ani”, a afirmat Constantin Gruiescu, mineralog.

Localnicii sunt încântați de expoziţia lui nea Costică, mai ales că pe harta turistică a Europei se află şi comuna lor. Mulți turiști vin pentru a se încărca cu energie pozitivă şi a admira gratuit frumuseţea florilor de mină.

Frumoasele pietre au atras admiraţia inclusiv fostei suverane a Olandei, Beatrix.

Perla expoziţiei este un quarț din Munții Poiana Ruscă.

A venit o familie cu un nou născut, o fetiță care nu mișca mâinile și picioarele. A auzit de cristalul meu foarte puternic și a ținut fetița cam un sfert de oră deasupra lui și a venit peste patru-cinci luni și fetița era vioaie și mișca mâinile și picioarele”, a povestit mineralogul.

Cele mai interesante pietre au fost extrase din minele din țara noastră, dar colecția numără și piese din minele din Brazilia, Australia și Austria. Multe din exponate sunt inestimabile, deplasarea lor la expoziții facându-se doar cu sprijinul poliției. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri