Sari la conținut

Cea mai veche șampanie degustată vreodată

Cele 168 de sticle de şampanie au ajuns pe fundul Mării Baltice în 1845, când nava care le transporta s-a scufundat din cauza unei furtuni. Au rămas acolo până în 2010, când au fost scoase la suprafaţă de o echipă de scafandri. Acum, băutura spumantă a fost apreciată la adevărata valoare de câţiva cunoscători.

Richard Juhlin, oenolog: Din punctul meu de vedere, face parte din cele mai bune 300 de şampanii din lume. Este o şampanie foarte foarte bună, incredibilă, ţinând cont de vechimea sa.

Băutura a fost testată în laboratoarele oamenilor de ştiinţă, care au stabilit că în această şampanie există un nivel mult mai ridicat de zahăr decât cel existent în băutura similară din prezent. Nu mai este, însă, la fel de acidulată. Gazul s-a strecurat, de-a lungul timpului, afară din sticlă.

Francois Heutekeur, oenolog: Are un parfum floral extraordinar, iar când deschizi sticla, te loveşte un miros foarte puternic.

Alţii au preferat să deschidă acasă sticlele de şampanie sau pur şi simplu să le expună la loc de cinste. Ei au participat la o licitaţie, la care sticlele istorice s-au vândut cu zeci de mii de euro fiecare.