„CIOBUL”. Cea mai înaltă clădire din vestul Europei va fi inaugurată în 1 februarie

Data publicării:
11 2001cioblondra-43314

„Ciobul” esteclădire a recordurilor. E, practic, un mic oraş pe verticală - poate adăposti 12.000 de persoane, are un hotel de cinci stele, mai multe restaurante de lux şi 600.000 de metri pătraţi de birouri şi magazine. La toate acestea se mai adaugă 44 de lifturi, o piscină la etajul 52, iar prețul unui apartament de lux poate ajunge până la 60 de milioane de euro.

Imagine din cladire |http://the-shard.com
Imagine din clădire |http://the-shard.com

„Vorbim de o adevărată îmbinare a istoriei în Londra. Suntem într-o clădire din secolul al XXI-lea, iar chiar peste râu există un turn din secolul al X-lea, Turnul Londrei. Nu cred că mai găseşti nicăieri un asemenea lucru”, spune Andy Nyberg, director executiv al proiectului.

Proiectul clădirii a fost demarat în urmă cu 12 ani, iar designul îi aparţine arhitectului italian Renzo Piano, cel care a proiectat și Centrul Pompidou din Paris. Aproximativ 95% din suma de 550 de milioane de euro a fost suportată de statul Qatar.

Forma conică a clădirii, mai mare în partea de jos şi mai îngustă la vârf, ni s-a părut una elegantă, dar şi practică. Există spaţii mari pentru birouri la bază, unele mai mici pentru hotel în zona centrală şi un spaţiu mic în vârf, pentru cei care vor să vadă panorama”, explică William Matthews, arhitect-șef.

Nu toţi britanicii sunt, însă de acord cu acest lucru. Unii dintre ei spun că amplasarea clădirii este nepotrivită, fiindcă blochează vederea spre catedrala Sfântul Paul şi Palatul Parlamentului.

Chiar şi UNESCO s-a amestecat în polemică, pe motiv că „Ciobul” afectează integritatea vizuală a Turnului Londrei, una dintre comorile patrimoniului său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri