Sari la conținut

Clisura Dunării, oază de linişte

Un adevărat colţ de rai se dezvăluie privirilor celor care ajung în defileul Dunării. Eşelniţa şi Dubova sunt localităţile-surori ce-i îmbie turiştii cu frumuseţi rare. Dunărea şerpuieşte printre munţi şi lasă în urmă un spectacol de culoare. Primăvara, verdele apei se pierde uşor în stâncile semeţe ale Ciucarului Mare.

Ariadna şi soţul ei au venit din Israel să petreacă aici câteva zile.

Întinderea fenomenală de apă, noi locuim aici în căsuţa de sus, ne trezim de dimineaţă şi ni se deschide cotul Dunării în faţă, soarele răsare dinspre partea mării.”

Manuela Rolea, reporter Digi24: „Plimbări cu barca, pescuit sau relaxare pe şezlongurile de la pensiuni sunt câteva dintre motivele pentru care turiştii vin aici. În plus, peisajul pe care Dunărea îl oferă primivăra este mirific.”

Camerele cu vedere la Dunăre sunt mereu ocupate. Nimic nu se compară cu priveliştea pe care fluviul o oferă, atât la răsărit, cât şi la apus.

Alexandru Cunicel, proprietar pensiune: „Au mai multe variante de distracţie, în primul rând o bucătărie cu specific dunărean, pe baza de peşte, au posibilitatea să facă tot felul de excursii pe apă, pe munte.”

Mitruţ Văduva, ghid turist: „Turiştii care ajung în zonă, în clisura Dunării trebuie neapărat să facă o plimbare cu barca, fără asta nu au văzut nimic. Îşi pot umple timpul liber cu o partidă de pescuit, plimbări cu barca, unde se pot vedea Cazanele Mici, Cazanele Mari ale Dunării, Chipul lui Decebal, mănăstirea Mraconia.”

Călătoria cu barca îi lasă pe mulţi cu gurile căscate. În Cazanele Mici, pe Valea Mraconiei, se află şi cea mai mare sculptură în piatră din Europa. A fost inspirată de celebrul grup statuar din stânca muntelui Rushmore. E cu doar 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii, dar e cu opt metri mai înaltă decât monumentul lui Iisus din Rio de Janeiro.

Manuela Rolea, reporter Digi24: „Printre cele mai des fotografiate şi mai cunoscute obiective turistice din clisura Dunării este şi chipul lui Decebal, e cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.”

Mitruţ Văduva, ghid turist şi şofer ambarcaţiune: „Chipul lui Decebal este o sculptură în piatră calcaroasă, o sculptură în mare parte datorată şi unui orşovean de-al nostru, Cortarcea, care şi-a pus amprenta pe această lucrare rămând în istorie şi schimbând locul zonei, majoritatea oamenilor care vin aici, vin pentru statuie.”

De cum lasă în urmă Cazanele Mici, barca ajunge, parcă, pe o altă lume. Grota Veterani şi peştera Ponicova sunt două opere sculptate de ape în munte.

Mesajul bătut în piatră al Împăratului Traian rezistă pe malul Dunării de aproape două milenii. Tabula Traiana, e pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici. O lecţie de istorie, pe care turiştii o primesc… în barcă.

Tabula Traiana e o placă memorială ridicată în memoria împăratului Traian, în cinstea victoriei imperiului roman asupra regatului dac, 105-106. În anii 70, când au construit hiodrocentrala de la porţile de Fier, au tăiat-o din stâncă, întărită cu structură de beton şi fier şi ridicată la 30 de metri mai sus.”

O astfel de plimbare cu barca costă în jur de 30 de lei de persoană. Turiştii care înnoptează în zonă plătesc între 150 şi 250 de lei cazarea.

Din Endivhon, Olanda, mi se pare superbă, nu am cuvinte, mi se pare că cum e acum natura, e totul verde şi frumos.”

Este pentru prima data când venim aici. Cum vi se pare priveliştea? Este frumoasă, foarte frumoasă, sunt impresionat de frumuseţea naturii!”

Mii de turişti ajung anual aici. Cei mai mulţi vin în sezonul estival, când hotelierii se laudă că rareori găseşti vreo cameră liberă.