Complexul Muzeal Măldăreşti, Vâlcea. Conace boiereşti fortificate din secolul al XVII-lea

Data publicării:
conace boieresti

Pitoresc şi unic, Complexul Muzeal Măldăreşti are în fiecare zi oaspeţi curioşi să descopere istoria cu ochii lor.

Vestitele cule au fost ridicate în secolul al 17-lea, la ordinul boierilor din Oltenia care doreau să îşi pună la adăpost familia şi averile. Duşmanii cei mari erau otomanii şi haiducii. Asemenea construcţii erau răspândite atunci în Serbia, Albania şi Bulgaria. La noi, se întâlneau doar în Oltenia şi vestul Munteniei.

Conacul fortificat al familiei lui I. G. Duca a fost clădit în 1812. Localnicii din Măldăreşti se mândesc şi acum că pe plaiurile lor s-a născut cel care urma să devină prim-ministrul României în 1933.

„În anul 1902, la Horezu, este detaşat ca judecător de plai I. Gh. Duca, care, între timp, terminase Facultatea de Drept de la Paris. Fostul premier a îndrăgit atât de mult aceste locuri, încât a hotărât să-şi contruiască aici o casă. A cumpărat cula în 1907 şi a început să o amenajeze după gustul său. În 1910, a luat decizia să construiască şi casa care îi poartă numele – Duca”, a spus Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.

Reşedinţa boierească ce îmbină detalii din arhitectura românească şi elemente specifice fortificaţiilor, avea să fie remarcată de Regina Maria.

Complexul muzeal Măldăreşti, aflat la aproximativ trei kilometri de Horezu, este deschis de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Taxa de vizitare este de 3 lei, iar grupurile de elevi sau studenţi au reducere. Platesc doi lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
cule
Dă-te la o carte. Radu Paraschivescu recomandă „Cule. Casele fortificate între fală și ruină”
culele 20din 20dolj-49116
Culele din Dolj, nerenovate
Partenerii noștri