Sari la conținut

CONSILIER DE ETICHETĂ. Ce facem când ni se oferă un cadou pe care l-am mai primit?

În primul rând, dacă persoana care ni l-a oferit cadou este unul dintre prietenii foarte apropiaţi, putem să ne permitem o glumă extrem de plastică şi să spunem că vom pune inclusiv acest volum dintr-o carte, spre exemplu, alături de colecţia noastră de X volume din aceeaşi carte, scrisă de acelaşi scriitor pe care îl admirăm foarte mult.

Asta se întâmplă de regulă atunci când persoanele care ne cunosc ştiu că avem o predilecţie către un anumit autor.

Dacă este vorba despre o persoană cu care nu ne putem permite astfel de glume, desigur că vom alege să nu îi spunem persoanei că mai avem încă alte multe, nenumărate exemplare din aceeaşi carte. Şi vom mulţumi, vom zâmbi, ne vom bucura de acest cadou. Gestul este foarte important şi denotă respect. O carte înseamnă un nivel de cultură care ne este confirmat de către persoana care ne cadoriseşte în acest mod şi vom alege să punem această carte acolo, la păstrare, pentru momentul în care, poate, va deveni un cadou de bun gust pentru o altă persoană pe care o cunoaştem. Aici trebuie să avem foarte mare grijă: nu putem să luăm un cadou pe care l-am primit şi să îl oferim mai departe drept cadou persoanelor care pot să facă parte din acelaşi cerc de cunoştinţe cu cel care ne-a oferit cadoul iniţial!

Dacă avem două brăţări de acelaşi fel sau mai multe cărţi de acelaşi fel şi ne gândim să oferim din aceste cadouri nenumărate de acelaşi fel pe care le avem celor pe care îi cunoaştem, este de bun gust să-l oferim mai departe.

Sfaturile vin de la Karina Nagy, consilier de etichetă.

Pe aceeași temă