Sari la conținut

CONSILIER DE ETICHETĂ. Cum se răspunde la întrebarea „Ce mai faci?”


Karina Nagy, consilier de etichetă, răspunde:

„Nu foarte complex şi nu foarte detaliat, dacă persoana pe care tocmai am întâlnit-o este o cunoştinţă sau un prieten nu foarte apropiat.

În cazul în care ne-am întâlnit cu un vecin, spre exemplu, şi vecinul ne întreabă: „Ce mai faci?" nu îi vom răspunde la fel de în detaliu la această întrebare cum o vom face cu prietenul apropiat.

De regulă, întrebarea „Ce mai faci?" în codul de bune maniere are rolul de a deschide o conversaţie. Răspunsul colocvial este „Bine, îţi mulţumesc de întrebare, tu ce mai faci?”

Nu se răspunde cu detalii intime la această întrebare niciodată, despre religie, bani, orientări politice, chiar dacă suferim din cauza acestor aspecte, nu ne vom erija să răspundem tocmai la întrebarea „Ce mai faci” cu aceste detalii.

În concluzie, întrebarea „Ce mai faci?" este una de natură colocvială şi în niciun caz nu vom răspunde la această întrebare detaliind problemele personale, ci vom da un răspuns simplu, scurt, preluând şi reciproca, oferindu-i şi persoanei care ne-a întrebat această întrebare pentru ca răspunsul să vină la fel de scurt.

Răspunsul trebuie să dureze aproximativ 30 de secunde.