Copiii-minune ai României. Micuța Mozart a uimit o lume întreagă. La 10 ani, cântă la pian, dansează și compune

Data publicării:
ioana andrei

După primele trei ore studiu la pian, Ioana Andrei deja compunea prima piesă, iar după prima lecţie de balet, profesoara ei, fosta prim-balerină a Operei Române, Magdalena Rovinescu, le spunea părinţilor că Ioana are un talent excepţional pentru balet.

„Am început de la vârsta de 4 ani, când părinţii mă vedeau că merg pe vârfuri şI când mă prindeam de un punct de sprijin mă ridicam în vârfuri, în vârfuri. Şi părinţii s-au speriat, am mers la doctor... Ce are? Şi doctorul a spus: Doamnă, trebuie să facă neapărat balet!”, povestește amuzată Ioana.

A început cursurile de dans clasic, balet, în cadrul Operei Naţionale din Bucureşti, cu doamna profesoară Magdalena Rovinescu. „Aceasta, după două ore după ce a văzut-o, a observat-o, ne-a spus că este un copil excepţional, făcut pentru balet”, spune mama Ioanei, Mădălina Andrei.

„O atitudine, spatele drept, mâinile tari... Mereu doamna profesoară ne spune că la balet nu este o poveste, ci este tehnică. (...) Baletul înseamnă matematică. Nu înseamnă poveşti... Este foarte greu. Tehnica este foarte importantă”, pledează Ioana cu seriozitatea unei profesoare.

Copila a învățat însă că baletul înseamnă mai mult decât tehnică. „Ce înseamnă să faci balet? Înseamnă să (...) înveţi cum să stai cu picioarele, cum să stai cu corpul, cum să stai cu braţele, cum să mergi, cum să calci, cum să păşeşti... Este un lucru extraordinar nu numai pentru o carieră, dar şi pentru viaţa ta de mai târziu, pentru fetiţa de mai târziu, pentru femeia de mai târziu...”, explică profesoara Magdalena Rovinescu.

Micuța Mozart

Ioana Andrei are și o altă dragoste, despre care vorbește mama ei: „Asculta tot timpul muzică şi, de la vârsta de 6 ani, îşi dorea propriul ei pian. A durat un an până ne-a convins să achiziţionăm”.

Surpriza a fost mare pentru Ioana. „(...) Când am venit într-o zi de la şcoală, am intrat pe uşă şi mi-a căzut faţa! Pur şi simplu! Că am văzut pianul aici. Cum l-am văzut, a început procedura de cunoaştere, i-am atins clapele... Clapele negre, clapele albe”, își amintește fetița. „După aceea am cunoscut-o pe profesoara mea, care mi-a făcut din nou cunoştinţă cu pianul, m-a învăţat notele, gamele...(...) Până când, în a treia oră de pian, i-am făcut eu o surpriză profesoarei şi am compus prima mea compoziţie, Pentru Mozart”, adaugă cea căreia deja i se spune micuța Mozart.

„Pentru mine este o şansă să lucrez cu Ioana, pentru că reuşesc şi eu să învăţ de la ea, nu numai ea de la mine”, mărturisește Grațiela Nichita, profesoara de pian a Ioanei.

Ioana nu a uitat reacția profesoarei când i-a cântat prima ei compoziție. „A rămas uimită, nu ştia ce să spună. Mai ales pentru că eu compuneam cu şaisprezecimi, deşi eu nu ştiam ce sunt acelea. Eu învăţasem câteva note, pătrimile... În niciun caz şaisprezecimile şi optimile. Mereu compoziţiile mele m-au depăşit. De aceea, vreau să ţin pasul cu ele şi să învăţ cât mai multă teorie şi să fiu în aceeaşi ordine cu compoziţiile mele”, își propune Ioana.

Profesoara Graţiela Nichita spune că mulți copii sunt influențați de Ioana și de piesele ei şi-şi doresc să-i urmeze exemplul.

„În fiecare weekend vin prieteni pe la mine, le mai arăt compoziţii ale mele...”, spune Ioana.

Fetița simte că cele două pasiuni ale ei se completează reciproc. „Baletul şI cu pianul se leagă, pentru că la balet trebuie să ai o anumită atitudine, dar trebuie să asculţi şi ritmul şi la acest lucru te ajută pianul. Şi la pian, atunci când cânţi, trebuie să ai o anumită graţie... Trebuie să... Degetele să-ţi danseze pe pian, să-ţi facă diferite mişcări, să sară, să-ţi danseze pe pian”, argumentează Ioana, cu însuflețire și cu o înțelegere care îi depășește vârsta.

„Ioana Andrei e o fetiţă cu nişte calităţi extraordinare! Şi calităţile ei fizice, deschiderea de picioare, aspectul ei fizic, estetic, urechea ei perfectă, totul o recomandă pentru balet şi pentru profesiile de artă”, spune profesoara de balet, Magdalena Rovinescu.

Un palmares de cinste și visuri îndrăznețe

În ultimii trei ani, Ioana Andrei a participat la cele mai importante concursuri naţionale şI internaţionale de balet, pian şi compoziţie. Iar talentul ei remarcabil a uimit o lume întreagă. La 7 ani, a câştigat locul întâi la Concursul Internaţional Danza Europa 2010 de la SanMarino. La 8 ani, după ce a publicat primul volum de compoziţii proprii la pian, Micuţa Mozart a câştigat două premii întâi internaţionale, la categoria Compoziţii şI muzicologie. Anul acesta a devenit campioană naţională la balet, iar în luna iulie a acestui an va participa la Concursul Mondial Dance World Cup, care va avea loc în Anglia, la Brighton.

„Îmi doresc foarte mult să venim aici cu un premiu. Mă gândesc doar că suntem acolo şi reprezentăm România. Este important că suntem acolo şI dansăm, în Anglia dansăm pe marea scenă a concursului mondial. Este minunat! Te simţi în al nouălea cer când eşti pe scenă, când toată lumea te aplaudă... Îţi vine aşa, să sari în sus de bucurie, dacă ai putea... doar că nu poţi... Trebuie să stai dreaptă...”, mărturisește Ioana.

Deși este doar un copil, la 10 ani Ioana are planuri mari. Pe scurt, vrea să combine toate pasiunile ei: „Îmi doresc să-mi compun opera mea, pe care s-o şi dansez la balet. Să compun opera mea şi să dansez pe ea. Îmi doresc foarte mult! Şi mă apuc de treabă încă de acum”.

Care este secretul acestei fetiţe de numai zece ani? Cum se face că orice om îi devine prieten imediat şi tot ce atinge ea capătă culoare şi formă şi înţeles? Răspunsul? Iubeşte oamenii si viaţa. În acest fel, recompensa vine de la sine.

Cu o înțelepciune mai rar întâlnită, Ioana recunoaște: „Toată viaţa mea de până acum e o poveste minunată, o aventură!”

Urmăriți în materialul video atașat reportajul despre Ioana Andrei, realizat de Dana Stăncescu pentru emisiunea „Jurnal pentru copii

Citiți și: JURNAL PENTRU COPII. Regina tablei de șah are doar 10 ani

Are doar 11 ani. Balerin de mătase, cu voința de metal

JURNAL PENTRU COPII. Cui dedică medaliile o viitoare mare campioană?

JURNAL PENTRU COPII. Visul balerinei născute pentru locul 1

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri