Sari la conținut

Cucerirea Timișoarei. O partidă de șah cu piese umane reconstituie istoria

Pe o uriaşă tablă de şah, amplasată în bastionul construit de austrieci la Timişoara, a fost reconstituită bătălia dintre armata otomană şi cea a Imperiului Habsburgic. Piesele vii se mişcau din căsuţă în căsuţă, într-o ordine inspirată din lupta de la Timişoara. Și, la fel ca în 1716, şi acum au învins tot austriecii.

Victoria e simbolizată de un ultim atac - contele Harac la E8.

Andreas studiază muzică şi, pentru câteva ore, a uitat de portativ şi note muzicale şi a intrat în armata turcilor din secolul al XVIII-lea.

A fost fascinant. Eu am fost Davud Ibrahim, un soldat otoman, general mai bine spus”, spune Andreas Martonosy.

Piesele care au redat pe tabla de şah bătălia de acum trei secole au fost însufleţite de elevi de la o școală din Timișoara. Îmbrăcaţi în ţinute de epocă, tinerii şi-au jucat perfect rolul. Sute de oameni i-au urmărit și au tresărit la fiecare ridicare de sabie și la orice încărcare de pistol. Pentru toți a fost o lecție de istorie inedită - cu ture, regi, nebuni, pioni și regine.

„Nu cunosc foarte multe despre bătălia asta, dar am înțeles foarte clar din ce s-a spus aici”, mărturisește o tânără.

„Istoria Timișoarei într-un joc de șah, foarte interesant”, spune un alt spectator.

„Totul e frumos, educativ”, este de părere un al treilea.

O mică parte a istoriei orașului Timișoara, 1716, când austriecii au cucerit cetatea din mâinile turcilor”, explică managerul Muzeului Banatului - Timișoara, Claudiu Ilaș.

Jocul de şah cu piese vii a deschis Zilele oraşului Timișoara.