Cum ne orientăm în pădure. Busola, mai utilă decât GPS-ul, care poate da indicaţii greşite dacă semnalul este slab

Data publicării:
orientare

Cei care se rătăcesc în pădure nu trebuie să intre în panică. Acesta este primul sfat pe care îl dau specialiştii în orientare sportivă. Peste 100 de concurenţi - cercetaşi, salvamontişti sau simpli amatori - au participat duminică, într-o pădure de lângă Sibiu, într-o competiţie de orientare. Unii s-au rătăcit, în timp ce alţii s-au ghidat după reguli de care uneori depinde supravieţuirea într-o situaţie de criză.

FOTO: amiciimuntilor.ro

O altă regulă pe care o află participanţii la concursul de orientare „Cărăbuş de Mai” este următoarea: „Îţi pui busola pe direcţia pe care o să mergi, la punctul 1, şi orientezi nordul. Şi atunci tu ştii că, dacă alergi pe direcţia asta, o să ajungi la punctul 1.

Câteva reguli sunt de bază şi trebuie urmate atunci când cineva porneşte la drumeţie într-o zonă mai puţin populată şi/sau cunoscută. Costin Voinescu, unul dintre câştigătorii concursului de la Sibiu, explică: „E bine să nu ieşi într-o zonă pe care nu o cunoşti fără hartă, fără busolă, că asta îţi ajută să supravieţuişeti şi să ajungi sănătos. Şi să nu circuli singur. Asta e o mare problemă, când circuli singuri, că dacă ţi se întâmplă ceva, nu te poate ajuta nimeni.

Cercetaşii au şi ei câteva sfaturi. „Când te-ai rătăcit, te-ai pus pe un curs de apă şi te duci pe el. O altă regulă de bază, zic eu: să nu te pierzi cu firea. E foarte important să nu intri în panică, să fii lucid, să poţi lua deciziile corecte”, spune cercetaşul Marian Bâtcău.

Tehnologia nu este întotdeauna de încredere în ceea ce priveşte orientarea în spaţii necunoscute, mai spune el: „S-au mai pierdut oameni pe munte. Cu GPS-uri... În funcţie de vreme, se pot întâmpla foarte multe lucruri. Cu toată tehnologia din lume, sunt situaţii în care nu ai ce face. Dacă n-ai semnal. Ce pot să zic? E deja ghinion pur, curat.

Cel mai important este simţul de orientare al fiecăruia. În lipsa lui, unii se pot rătăci chiar pe traseul marcat, cu harta şi busola în mână.

Concursul de orientare „Cărăbuş de Mai”, organizat de Asociaţia Amicii Munţilordin Sibiu, a ajuns la a şaptea ediţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri