Cum puteți trece peste depresia post-concediu

Data publicării:
depresie

Dorul de vacanţă din primele zile de după întoarcerea din concediu are toate caracteristicile unui sindrom de depresie. Unul care îi face pe oameni să muncească fără chef, să nu dea randament, ba chiar să aibă ameţeli.

Vestea bună este că acest sindrom post-concediu dispare în cel mult o săptămână. Iar psihologii au descoperit şi câteva trucuri pentru a reveni cât mai repede pe linia de plutire.

Atunci când te duci în concediu te detaşezi, te rupi de la toate, te adaptezi, îţi intri în starea de relaxare maximă. După aia îţi e greu, normal, să revii la stresul de zi cu zi”, spune o tânără care s-a întors din vacanță.

Întoarcerea din vacanţă îi face pe toţi mai apatici, motiv pentru care această stare poartă şi un nume - sindromul post-concediu.

Se poate manifesta atât prin simptome la nivel fizic, o stare de oboseală generală, un disconfort muscular, somnolență sau insomnie, dar și la nivel psihic, pentru că ne concentrăm un pic mai dificil, avem mici probleme de memorie”, spune psihoterapeutul Cristina Fulop.

Specialiştii spun că dorul de vacanţă poate ţine până la o săptămână. Dar intensitatea şi durata acestei stări depind direct de numărul de zile petrecute departe de locul de muncă. Unii intră mai ușor în rutina mersului la serviciu, alții au nevoie de mai mult timp pentru a-și regăsi ritmul. Câteva trucuri îi pot ajuta pe cei loviţi de nostalgia vacanţei.

Cel mai indicat ar fi să o luăm treptat, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. O întoarcere din concediu undeva la mijlocul săptămânii și nu luni ar fi unul dintre trucuri, dat fiind faptul că am putea lucra o zi, două și apoi să avem un weekend în față”, explică Cristina Fulop.

În ciuda acestor mici neplăceri trecătoare, amintirile din concediu nu trebuie șterse cu buretele. Sunt de ajutor şi micile ieșiri de weekend sau activitățile în aer liber, care pot fi o continuare a vacanței.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri