Sari la conținut

Cum recunoști un mincinos

Foto: Gulliver/Getty Images

Dacă vrei să descoperi o minciună trebuie să fii atent la față și, mai ales, la zâmbet, recomandă Pamela Meyer, autorul cărţii "Liespotting". Un zâmbet adevărat „se vede” și la nivelul ochilor, pe când un zâmbet fals se desfășoară doar la nivelul gurii. De asemenea, trebuie să depistezi și zâmbetul de sfidare, cel în care un singur colț al gurii se ridică ușor, și care apare atunci când mincinosul crede că va scăpa nedescoperit.

Mincinoşii se pot juca cu părul, se pot eschiva de la răspuns sau pot refuza să răspundă, schimbă deseori subiectul sau tonul, protestează în legătură cu întrebarea şi chiar ridică mâinile în timp ce protestează, mai spune expertul citat de Daily Mail.

De asemenea, întrebările care cer mai multe detalii îi pot încurca. De exemplu, în timpul interogatoriilor, polițiștii cer expunerea evenimentelor într-o cronologie diferită decât cea în care au fost spuse inițial. Asta pentru că cei care vor să înșele își construiesc amintirile false într-o anumită cronologie, iar relatarea inversă îi pune în dificultate.

Trebuie să fii foarte atent ca să observi minciuna, spun specialiștii. Există indicii care se pot schimba de la o persoană la alta. Ceea ce trebuie să observi este trecerea de la adevăr la minciună.