Sari la conținut
News Alert

Cum se prepară mucenicii moldovenești și cei muntenești

 

Foto: Facebook / Zaharia Corina

În Dobrogea și Muntenia, colacii sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. În Moldova au forma cifrei 8, un simbol al infinitului și echilibrului divin, și sunt făcuți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

Vă prezentăm mai jos două rețete de Mucenici:

Mucenici Moldovenești:

Timp de prepare: 1 H Timp de gatire: 20 min Portii 15-20 bucăți

Ingrediente:

făină 1kg

lapte 450ml

125g zahăr

50 ml ulei

3 ouă

drojdie 50g

2 pliculețe zahăr vanilat

1 esență vanilie

zahăr tos 200g

coaja de la o lămâie

Decor:

200g miere

200g nucă măcinată

Mod de preparare

Aluatul de mucenici este asemănător celui de cozonac, dar nu la fel de moale. Ingredientele trebuie să fie la temperatua camerei, iar laptele să fie călduț, dar nu fierbinte. Dacă laptele este rece, drojdia nu se va activa, iar aluatul nu va crește.

După ce aluatul a crescut puteți modele mucenicii. Mucenicii se țin la cuptor aproximativ 20 de minute, ulterior se lasă la răcit, iar apoi trebuie să fie unși cu miere și presărați cu nucă măcinată.

În anumite părți ale țării aceștia se și însiropează înainte să fie unși cu miere. Pentru sirop aveți nevoie de 300 ml apă, 150 g zahăr, 1 esență de vanilie și coaja de la o portocală.

Rețeta cu video o puteți găsi pe jamilacuisine.ro


Mucenici Muntenești

Timp de prepare: 90 min Timp de gatire: 15 min Porții: 6 persoane

Ingrediente:

500g făină

200g nucă măcinată

250 ml apă călduță

150g zahăr

50 ml ulei

2 pliculețe zahăr vanilat

bețe de scorțișoară

coajă de portocală

coajă de lămâie

1 esență vanilie

1 esență de rom

1 praf de sare

Mod de preparare

Se prepară aluatul din apă, sare și apă. Se frământă uşor cu mâna, până devine un aluat moale, elastic, nelipicios. Se lasă 5-10 minute să se odihnească, apoi se rup din el bucăţi mici care se rulează între blat şi podul palmelor până se obţin rulouri de aproximativ 0,5 cm grosime. Din rulouri se formează un inel, încolăcind aluatul pe deget şi rupându-l, se presează uşor capetele unul de altul, cât să se lipească, se încolăcesc în formă de 8 şi se presează uşor la mijloc. Se pot lăsa şi inele, după preferinţe.

Odată formați se lasă la uscat pentru câteva ore. Se fierb în apă clocotită, cu bețe de vanilie și zahăr vanilat, până ce se ridică la suprafață. Când mucenicii sunt fierți, se adaugă zahrul, nuca și mirodeniile, apoi se opreste focul.

Nu puneți zahărul de la începutul fierberii pentru că poate face mucenicii să se lipească și nici nuca și mirodeniile pentru că pot deveni amare.

Mucenicii se servesc atât calzi cât și reci, presărați cu nucă si scorțisoară.

Rețeta cu video o puteți găsi pe jamilacuisine.ro