Sari la conținut
News Alert

Cursuri de artă şi civilizaţie japoneză

Festival japonez la Constanţa. Peste 200 de vizitatori au trecut pragul Muzeului de Istorie din Constanţa pentru a învăţa mai multe despre origami, ikebana şi kimonouri.

Tobe tradiţionale japoneze au răsunat în încăperile Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa. Vizitatorii au aflat cu această ocazie că una dintre primele utilizări ale tobelor taiko a fost pe câmpul de luptă, pentru a intimida și speria inamicul. În timp au căpătat valenţe artistice.

Dan Teodorescu, profesor de taiko: „Bineînţeles că ne relaxăm, noi suntem concentraţi dar corpul se relaxează, trăieşte vibraţia tobei, fiecare lovitură creează o vibraţie pe care noi o primim înapoi de la ceea ce noi făurim.”

Vizitatorii au aflat din ce este compus un kimono şi au putut proba portul tradiţional japonez: „Acesta este un iukata, costum japonez care se poartă în general vara. Este constituit dintr-o piesă principală care este pliată într-un mod specific. Pentru a se potrivi mărimii fiecaruia se pliază şi peste pliuri se aşează un obi, care reprezintă a doua parte iar piesa finală este funda care se pune la spate.”

Eu sunt îmbrăcată cu un kimono şi, în Japonia, pentru că nu existau genţi, aici se băgau portofelul, tot ce trebuia”, explică o fetiţă.

Cei mai mulţi s-au oprit la atelierul de ikebana, aranjamentele florale care au apărut în secolul al VI-lea în Japonia și au fost folosite mai întâi la decorarea templelor budiste.

Cristina Vioreau, profesoară: „Am creat acest aranjament. La final, pentru a acoperi kenzanul folosim pietre sau scoici.”

Am urmat un curs cu doamna Cristina. Mi-a plăcut foarte mult şi aranjez doar acasă. Este o foarte mare relaxare şi o mare plăcere”, spune una dintre participante.

Intrarea la festival a fost gratuită.