Sari la conținut

De ce au ales zeci de tineri să devină monitori de schi pe perioada iernii

La Școala de monitori de schi din Poiana Brașov, 60 de viitori monitori de schi şi 30 de monitori de snowboard învață timp de o săptămână cum să predea tehnici de coborâre şi viraje şi cum să le câştige încrederea clienţilor, pentru reuşita lecţiilor pe pârtie.

Aron Borbat are 79 de ani şi este unul dintre cei mai respectaţi profesori de la şcoala de monitori de schi. Ultimele 48 de ierni şi le-a petrecut pe pârtie, învăţând oamenii să schieze.

„Prima instruire de monitori am făcut-o în 1973, am fost numit atunci ca formator. Turiști străini pe care i-am învăţat, cred că sunt undeva pe la cinci sau șase mii”, a declarat Borbat.

Bărbatul ştie poate cel mai bine că, indiferent cât de mult evoluează echipamentele, sunt câteva principii care nu se schimbă, atunci când vrei să înveţi un începător să schieze. De cele mai multe ori încrederea în instructor e cea mai importantă.

Un cursant a declarat că îmbină pasiunea lui, sportul, cu distracția și cu câștigul financiar.

„Am oportunitatea să lucrez în nişte tabere, cu nişte oameni pe care-i apreciez foarte mult şi îmbin ceea ce-mi place mie, sportul, puţină distracţie, cu ... să zicem şi cu partea financiară", a spus tânărul.

De asemenea, un alt cursant a precizat că încearcă să facă lecțiile cât mai distractive.

„Întotdeauna o să fac să fie fun. Atâta timp cât e fun şi copiii se distrează, nu-şi dau seama că, de fapt şi de drept, ei muncesc şi se obosesc foarte mult", a spus bărbatul.

Candidaţii au fost acceptaţi în şcoală după un test practic pe pârtie. La finalul cursului de monitori vor mai da un examen. Una dintre regulile pe care trebuie să le respecte cu sfinţenie pe pârtie este să nu fie văzuţi căzând pe zăpadă, cât timp poartă uniforma unei şcoli de schi.

„Un instructor nu trebuie să fie obosit, nu trebuie să aibă alte griji, el trebuie să arate impecabil, să se poarte, să vorbească frumos, pentru că el este un companion al clientului, o companie plăcută şi un exemplu", a declarat Emil Fărcășanu, instructor și director al unei școli de schi.

Costul total al instruirii unui viitor monitor de schi este de o mie de lei. Pe timpul lunilor de iarnă, veniturile monitorilor sunt însă de cel puţin patru ori mai mari, în funcţie de cât de popular este fiecare profesor în parte.