Deltă nouă la Mahmudia

Data publicării:
delta

„După cum se poate vedea, ecosistemul a început deja să se refacă, sunt multe animale şi aşteptăm cât mai multe să vină în noul habitat creat de către proiect.

Imediat după ce a început crearea canalelor şi indiguirea incintei, au apărut şi primele stoluri de gâște sălbatice, lebede şi stârci. În urma cu un an, această zonă era plină de mărăcini şi nu mai avea viaţă. Din cauza lipsei de apă proaspătă, în 1994 şi 2004 aici au izbucnit focare de antrax care au ucis păsările, animalele şi peştii. Acum, ecosistemul va fi complet refăctut iar lucrările sunt finalizate. Se face proba de stabilitate a digului şi a început inundarea terenurilor.

Gheorghe Demidov, manager proiect: Va fi o mare acumulare de apă, peste 80 de milioane de metri cubi de apă, va fi o decantare naturală a apei care va preveni colmatarea celorlalte canale din Deltă, care, acum sunt colmatate în proporție de 50%. Asta cred că va rezolva viitorul celorlalte zone din stânga canalalui Litcov.

Oana Manoila, reporter Digi24 Constanța: La începutul lunii mai, atunci când volumele de apă din Dunăre şi din incintă se vor echilibra, acest dig se va sparge. Astfel, localnicii din Mahmudia vor avea acces cu ambarcaţiunile pe toate canalele noii Delte create.

Localnicii susţin că dacă aceste lucrări s-ar fi făcut în urma cu zece ani, Mahmudia ar fi fost acum mai dezvoltată din punct de vedere economic.

„Va fi si peşte mai mult in viitor? Aici, da. Peşte o să fie mai mult...mai mult pește din cauză că o să fie canal aicia și el intră şi iese.

„Cum arăta zona aceea? Era uscat, ce sa fie? Niște canale și atât. Nu mai era vegetație, nimic? Nu mai era nimic. Era iarbă, era păşune.

Proiectul este unul pilot. Mai multe primării din Tulcea au solicitat deja renaturarea unor zone similare.

Grigore Baboianu, guvernator Administrația Rezervația Biosferei Deltei Dunării: Vorbim de o valoare de circa 3 milioane de euro, finanţaţi de UE şi prin care se obţine o zonă renaturată de circa 900 de hectare, zonă în care se va reface un habitat, un mozaic de habitate acvatice şi terestre. Vom avea şi zone neinundabile plantate cu sălcii şi zone inundate, propice pentru cuibăritul păsărilor şi hrănirea dar şi pentru instalarea unor populaţii de peşti care o să constituie o atracţie foarte plăcută a vizitatorilor localităţii Mahmudia şi nu numai..

În urma unei decizii luate de Nicolae Ceauşescu la începutul anilor 80, mai multe mii de hectare din Delta, printre care şi această porţiune, au fost asanate, devenind teren agricol. Solul nu a fost însă bun pentru culturi, iar terenurile au fost lăsate în paragină.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri